"U jeku korone HDZ traži 20.000 KM iz budžeta za Božićni prijem u Parlamentu"

Vijesti 24. okt 202016:54 > 17:04
N1

U prijevodu lockadown ili "zaključavanje" bi značilo krajnju mjeru vlasti u cilju sprečavanja epidemije koronavirusom. No, razmišljanja o lockadownu su posve drugačija za one koji pune i one koji koriste Budžet institucija BiH. U najvećem strahu je privatni sektor koji se boji ili bori za egzistenciju, dok su najopušteniji predstavnici zakonodavne vlasti, a jedan u nizu i njihov najnoviji nonsens je akt kojim se iz budžetskih rezervi traži 20.000 KM za Božićni domjenak.

“HDZ traži 20.000 KM budžetskih sredstava za Božićni prijem u PSBiH, dok Covid bukti. Molim i njih i sve političke stranke, vjerske i druge udruge da otkažu okupljanja, a novac usmjere u javne kuhinje, Covid testove, bolnice”, istaknuo je Damir Arnaut na svom twitter nalogu, a onda i obrazložio:

“Ove stranke koje su na vlasti imaju potpuno pogrešne prioritete koji su ranije bili opasni za boljitak građana, a sada su opasni i po zdravlje građana jer novac se troši ne na borbu protv Covida već na automobile a sad vidimo i na fešte“.

I  to ne samo zbog namjene trošenja sredstava već i zbog njegovog organiziranja za vrijeme eksponencijalnog rasta oboljelih od Covida, kada građani nose maske i na otvorenom.

“Pa bolje da su nekom od hrvatskih gospodarstvenika dali taj novac da pomognu nekom da izađe iz neke bule, iz neke krize nego da ga troše na takvu vrstu prijema”, rekao je delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Zlatko Miletić. 

Zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović kazao je kako je “u ovakvim okolnostima stvarno ravno ludosti napraviti jedan takav događaj”.

“S druge strane ovo može biti i nastavak jedne rastrošne politike koju vodi HDZ uz svesrdnu podršku SDA i SNSD-a koju smo vidjeli nedavno kada su iz Budžeta izbacili novac za ublažavanje migrantske krize i preusmjerili ga za kupovinu službenih automobila i kancelarijskog namještaja”, rekao je Magazinović.

Riječ je o tri službena automobila za Parlamentarnu skupštinu u vrijednosti 337.000 KM, namještaju od 138.000 KM, tepisima od 16.000 KM i umjetničkim slikama u vrijednosti od 5.000 KM.

“Mi smo ustanovili da institucije jako često raspolažu s tim sredstvima da bi finansirali neke stvari koje su iskrsle, a koje po naravi ne bi trebale biti i ne izgledaju kao hitne stvari kao što su domjenci, nekakva druženja, jagnjijade, kao što su čak i neka stranačka okupljanja”, rekla je Renata Radić- Dragić, novinarka Centra za istraživačko novinarstvo. 

Poslanici u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz SNSD-a i HDZ-a nisu podržali izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim bi se smanjila njihova nerealno visoka primanja. I dok je privatni sektor na koljenima, netaknutih primanja oni poručuju.

“Onda ćete vi imati sada unutar Zakona o platama značajan broj drugih koji bi imali veće plate”, rekao je Lazar Prodanović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

“Ako ovako nastavimo ja se bojim da već iduću fiskalnu godinu ćemo imati puno većih problema nego što to sada imamo”, rekao je Kenan Kešmer, urednik portala Raport.ba.

No prije sljedeće trebamo preživjeti ovu upaljenih crvenih alarma na sve strane. Naučeni da od goreg može još gore, i inertni prema činjenici da Budžet institucija puni naš novac koji se u jeku krize troši na domjenke, luksuzna vozila s navigacijama i umjetničke slike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad