Potvrđena optužnica protiv Ibrahima Brkanića i Zijada Blekića

Vijesti 26. okt 202014:20 > 14:22
N1

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) protiv Ibrahima Brkanića (66) i Zijada Blekića (56), obojica iz Sarajeva, zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saizvršioci počinili produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Optužnicom se terete da su kao odgovorne osobe u firmi “Remontmontaža” d.d Tuzla, Brkanić kao direktor, a Blekić kao predsjednik Nadzornog odbora i Skupštine Društva i kao osnivač i suvlasnik Brokerske kuće “Eurohaus” d.o.o Sarajevo, po prethodnom dogovoru da zajednički djeluju i iskoriste svoj položaj poduzimali niz radnji na štetu “Remontmontaže” Tuzla, a kako bi firmi Eurohaus pribavili nepripadajuću imovinsku korist.

U optužnici je navedeno da, suprotno odredbama Pravila upravljanja dioničkim društvima u FBiH i Statutu “Remontmontaže”, od marta 2009. do aprila 2011. godine, nakon što je “Remontmontaža” zaključila namjenski ugovor o kreditu a novac je trebao biti iskorišten za investiranje u obrtna sredstva, ova sredstva nisu iskorištena u tu namjenu, nego su prenesena na pravno lice “Eurohaus” bez ikakvog pravnog osnova.

Postupajući u namjeri da oštete “Remontmontažu”, optuženi su, kako se u optužnici navodi, zaključili više ugovora o pozajmici između ova dva pravna lica bez stvarne namjere da se sredstva vrate firmi “Remontmontaža”, te pozajmica nije vraćena ni u ugovornom roku, a niti kasnije.

Tako su firmi “Eurohaus” pribavili imovinsku korist u iznosu od oko 890.000 KM, a za isti iznos oštetili “Remontmontažu” Tuzla, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad