"Premladi da se sjećamo, odlučni da nikada ne zaboravimo": Kazani bez obilježja

Vijesti 26. okt 202016:41 > 17:16
N1

Na obroncima Trebevića, na lokaciji Kazani, odata je počast žrtvama ratnog zločina počinjenog prije 27 godina nad pripadnicima srpske nacionalnosti. Ovo mjesto i dalje je bez spomen-obilježja ubijenim Sarajlijama, a predstavnici nekoliko nevladinih organizacija potpisali su inicijativu za njegovu izgradnju što bi, kako su naveli, trebalo biti primjer samokritičkog suočavanja s vlastitim zločinima, kao i moralne obaveze građana Sarajeva.

Premladi da se sjećamo, odlučni da nikada ne zaboravimo, parola je kojom su iz Incijative mladih za ljudska prava danas podsjetili javnost na žrtve na Kazanima.

Širimo svijest. Možda smo premladi da bismo to doživjeli, mi to na svojoj koži nismo ni prošli, ali upravo zbog toga na nama i jeste odgovornost da mi gradimo mir u ovoj državi. Smatram da je ovo jedan od najboljih načina“, kazala je Nadira Ćurulija, YIHR BiH.

Godinama nakon, žrtve još uvijek nemaju spomenik iako se o tome nebrojeno puta govorilo. 2011. godine osiguran je i dio sredstava, poručuje potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović.

Od izuzetnog značaja za Grad Sarajevo je da se spomenik na Kazanima napravi, da se na neki način skine hipoteka s građana Sarajeva jer na Kazanima se jeste desio ratni zločin. Međutim, ratni zločin su napravili ljudi s imenima i prezimenima. Armija BiH je vodila časnu odbranu grada od agresije na BiH“, izjavio je Dunović.

Mi se zalažemo za to da se svaki zločin u redovima srpskog naroda osudi i svaki pojedinac procesuira, ali isto tako, baš sam skrenuo pažnju na ovaj zločin, na zločin koji je napravio Mušan Topalović Caco da teba da bude kažnjen primjereno onome što je učinjeno“, rekao je Rajko Živković, potpredsjednik Srpskog građanskog vijeća.

Pitanje izgradnje spomenika trebalo bi se naći na narednoj sjednici Gradskog vijeća. Plan izgradnje stoji i u Programu podizanja spomenika i umjetničkih skulptura od značaja za Sarajevo za 2021. godinu. Ističe se da je izvršena nabavka detaljnog geodetskog snimka lokaliteta, te da će nakon tenderske procedure tri prvorangirana rada biti nagrađena iznosom od 4.000 KM. Naglašava se i to da tačan broj žrtava još uvijek nije poznat, a iz jame na Kazanima nakon rata su ekshumirani posmrtni ostaci 29 osoba.

Podizanje spomenika ima za cilj i skidanje „hipoteke“ sa obrane Sarajeva i pripadnika Armije RBiH, jer je za zločine na Kazanima, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu osuđeno 14 pojedinaca nakon što su bosanskohercegovačke vlasti 26. oktobra 1993. godine, organizovale akciju „Trebević“ kako bi se zaustavili ovi zločini i obračunalo se sa zločincima u svojim redovima, tokom akcije je poginulo devet policajac koji su u njoj učestvovali.

Na izgradnju spomenika pozvali su jučer građani i građanke Sarajeva okupljeni ispred Vječne vatre gdje su odali počast žrtvama poručivši kako suočavanje sa tamnim stranicama prošlosti nije nikakav znak nacionalne izdaje, nego prije svega znak herojstva i ljudskosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad