Fahrudin Radončić za N1 odgonetnuo: Hoće li SBB dići ruke za smjenu Vlade KS?

Vijesti 26. okt. 202018:14 > 18:29
Podijeli:
Izvor: N1

Fahrudin Radončić, lider SBB-a, za N1 je rekao kako je sudbina bošnjačkih političara da bježe od onoga što se nameće, ili Erdoganovog sindroma, kako je to nazvao. Poručio je kako SBB-ovi zastupnici neće dizati ruke za smjenu Vlade Kantona Sarajevo, ali je pojasnio da će i nadolazeći lokalni izbori biti "pokradeni", te da SBB ima način na koji će se odnositi spram toga.

Radončić je za N1 istakao da kada je on bio ministar sigurnosti i predsjednik Koordinacijskog tijela – radilo se u daleko težim uslovima, jer se nije znalo šta je COVID-19, te da je tada bilo mnogo manje mrtvih i mnogo manje slučajeva zaraze.

Poručio je nadležnima da “Sarajevo nije centar svijeta” što se tiče borbe protiv ovog virusa, te da se tako to i tretira.

“Svako treba preuzeti svoj dio odgovornosti, i KCUS i Opća bolnica”, kazao je, rekavši da se KCUS ne bavi koronom i da su uništena tri izolatorija – što potvrđuje brojne dubioze u zdravstvu.

PROČITAJTE JOŠ

“Nema ministra zdravstva, nije dobro što ga nema. Zdravstvom ne upravlja ministar zdravstva nego gospođa Izetbegović. Hajmo stvari sistematizirati. Nema ping-ponga, pandemija nas tjera da se objedinimo i da se prestane igra Opća bolnica, KCUS, Dom zdravlja, nego da se hoda prema pacijentu”, izjavio je Radončić.

Radončić je kazao kako SBB neće dići ruku za smjenu aktuelne vlade Kantona Sarajevo, za koju je konstatovao da je mnogo bolja od prethodne Fortine, s tim što aktuelna Vlada KS nema dobar marketing i PR.

“Nije korektno da rušimo zajedničkog premijera. Imat će većinu, ali pitanje je hoće li neki poslanik napustiti tu koaliciju. Mi smo napustili koaliciju jer je neko dao 600.000 KM, neko htio da nabavlja helikoptere. SBB nije interesant da ulazi u novu vladu. Ja sam rekao, neka ova Vlada radi u punom kapacitetu dok je ne oborite, nećemo krasti pečate”, izjavio je gost N1.

Radončić je rekao da razgovara sa SDP-om, o strateškim stvarima, a istakao je da rade na tome da “ova zemlja nakon 30 godina jedne vlasti dobije kičmu gdje ćemo okupiti sve”.

Pomenuo je kako je dva puta bio u koaliciji sa SDA, a da je na državni nivo SDA sa SBB ušao na molbu da se se pomogne državi.

Erdoganov sindrom

“Sjetite se kada je Komšić napustio vlast, onda SDA nije mogla da upravlja sa FBiH. Onda su mnogi rekli da Radončić neće, a oni nisu u stanju vladu FBiH napraviti dvije godine. Veći krivac za to je Čović, ima ultimativnost da ne želi da se imenuje vlada dok se ne riješi izbor člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda”, rekao je.

SBB će razgovarati sa svima, poručio je, dodavši da to ne znači da ako će razgovarati sa Dodikom da će pristati na sve što on traži i odobriti sve što govori.

#related-news_0

“Sudbina bošnjačkih političara je da bježe od onoga što se nameće, Erdoganovog sindroma, nego da sa svima razgovaramo. Ja ću to uvijek raditi. To ne znači da ako sjednete sa Dodikom da ćete se složiti sa njim. Tri vladajuće stranke su dogovorile ove izjave, da naprave prašinu, da se građani uplaše, glasaju za SDA, HDZ i SNSD”, poručio je Radončić u Danu uživo na N1.

Radončić je istakao kako su SDA i HDZ 30 godina vezale zastave, i da se Dragan Čović i Bakir Izetbegović sve dogovaraju. Priznao je pak da sa Izetbegovićem najviše sjedi.

“Rekao sam mu principijelno, vi ste htjeli da mi odemo iz državnog nivoa, otišao sam. Nismo se našli na strateškim pitanjima. Žao mu je, to je oslabilo Vijeće ministara, Vijeće ministara danas ništa ne radi. Ako sam napustio koaliciju iz države, nema razloga da ostanemo u KS”, rekao je.

Pojasnio je i to kako će SBB napustiti uvijek koaliciju ako osjeti da stvari ne idu u korist građana BiH. Iza aktuelne Vlade KS – koju još uvijek podržava – ostat će riješen GRAS i još “10 drugih stvari”.

Naveo je i to da se SDA za dvije godine može naći u opoziciji, baš kao što se to desilo sa strankom Mile Đukanovića u Crnoj Gori, nakon 30 godina.

Izjavio je i to kako će se i na lokalnim izborima desiti brutalne krađe. Rekao je i to da je odlazak Aljoše Čampare iz SDA najteži udarac toj stranci.

#related-news_0

“On nije običan funkcioner, nego ozbiljan svjedok. On je rekao da ne želi da bude mač u nečijim rukama. On je precizno rekao, ‘mi kao Čampare i Zvizdić, jer su rođaci, ne stojimo iza procesa protiv Radončića, nego Izetbegović. Meni to pomaže da se bolje politički orijentišem. Otkrio je nemoralne metode u SDA”, naveo je Radončić.

Pomenuo je i to kako je vrh SDA naručio sedam knjiga protiv Fahrudina Radončića i da je iza svega stajao Bakir Izetbegović.

Što se tiče lokalnih izbora 2020. godine – kazao je kako se neće uključivati u kampanju.

“To je naš odnos prema krađi koja slijedi. 1.700 naših članova je na listi. Imamo desetak kandidata za načelnike, tu sam optimista. Sve je to traumatično ako znate da izbori nisu pošeti”, poručio je Radončić za N1.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad