Neispravni respiratori postavljani i na KCUS-u

N1

Almir Badnjević, direktor firme Verlab, potvrdio je za N1 da je jutros odmah prilikom postavke, od predviđenih 16 respiratora na KCUS-u kod dva utvrđena sistemska greška.

Odmah prilikom postavke i dva pokušaja na dva uređaja ustanovljena je ista sistemska greška kao i prilikom jučerašnje postavke u bolnici u Goraždu. Dalje će serviser, a to je firma DreMedical, morati pokušati servisirati uređaje, jer su se ugovorom na to obavezali. Verlab je samo zadužen za verifikaciju“, rekao je Badnjević za N1.

Podsjetimo, jučer je ‘neslavno’ u FBiH počela raspodjela respiratora koje je firma TV voditelja Fikreta Hodžića nabavila za FUCZ za 10,5 miliona KM.

Firma iz Beograda, odnosno njihova kćerka firma u Sarajevu DreMedical, kao donaciju besplatno je za FUCZ trebala transportovati, postaviti i obučiti osoblje za rad svih 100 respiratora u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH. Jučer to nije uspjela do kraja završiti u bolnici Goražde, danas u KCUS-u.

Zbog nabavke ovih 100 spornih respiratora, Tužilastvo BiH vodi veliku istragu protiv Fikreta Hodžića, premijera FBiH Fadila Novalića, bivšeg direktora FUCZ Fahrudina Solaka i direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka.

Direktor FUCZ: Respiratori nisu ispravni

Nakon instaliranja dva respiratora tipa ACM812A, čiji je nabavljač Srebrena Malina, na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu zaključeno je da oni nisu ispravni za upotrebu, potvrdio je za N1 Mustafa Kadribegović, v.d. direktora FUCZ.

Jutros su instalateri Komisije FUCZ odvezli 16 respiratora na UKCS. Izvršena je instalacija dva uređaja. Prisutni su bili i osoblje verifikacijske laboratorije, koji su nakon instaliranja izvršili potrebna mjerenja, da bi se ti uređaji mogli verificirati. Utvrđene su nepravilnosti kao rezultat tih mjerenja. Za sada smo odlučili da obustavimo dalju instalaciju dok ne utvrdimo uzroke i vidimo šta nam je činiti u ovoj situaciji“, kazao je Kadribegović za N1.

Instalaciju respiratora na UKCS-u, ali i jučer u Goraždu, koja je također pokazala neispravnost respiratora, izvršili su instalateri Profesional Medica iz Beograda, posredstvom sestrinske firme Dre Medical iz Sarajeva. Kadribegović je potvrdio kako ove kompanije nisu ovlašteni serviseri za respiratore ACM812A, ali da imaju veliko iskustvo u tom poslu.

“Profesional Medic je dostavila ponudu o donaciji, mi smo potpisali sporazum o saradnji, nije to bio tender”, pojasnio je v.d. direktora FUCZ.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad