Neuspješna sjednica Skupštine KS: Izborna kampanja ili bahatost?

Vijesti 28. okt 202017:01 > 18:47
N1

Kao da epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo nije dovoljno komplicirana, ni politička nije u mnogo boljem stanju. U jeku pandemije i ogromnog porasta zaraženih, ovaj kanton već mjesecima nema ministra zdravstva. Danas je propao i pokušaj održavanje sjednice kantonalne Skupštine. Opozicija je ignorisala poziv predsjedavajućeg na sjednicu u Domu mladih. Pojavili su se samo zastupnici SDA. U međuvremenu, sastao se Kolegij Skupštine, ali bez Čelika, te odlučio da sjednica bude održana sutra, online. No, komplikacijama tu nije kraj.

Prazna sala Doma mladih. Nakon što je ustanovljeno da nema kvoruma – zastupnici SDA napustili su prostor. Predsjedavajući Skupštine, Mirza Čelik navodi, kada ljekari, novinari, ali i sve druge skupštine i parlamenti, mogu zasjedati uživo, uz pridržavanje epidemioloških mjera – zašto to ne bi uradila i Skupština Kantona Sarajevo.

“Zastupnici su, pretpostavljam malo krenuli u izbornu kampanju pa pokušavaju napraviti paralelni sistem i to im uspjeva, a ni državni službenici ne poštivaju Zakon o državnim službenicima i protiv svih onih koji su danas učinili i ogriješili se o zakon biće podnesena kako disciplinska prijava, tako ćemo pozvati na odgovornost sve one koji ne poštuju zakon o državnim službenicima”, rekao je Čelik.

No, predstavnici nove skupštinske većine, tvrde, sve danas je bilo shodno procedurama. U radu Kolegija učestvovali su predstavnici svih stranaka, osim SDA. Jasno je da gotovo cijela Skupština želi – online zasjedavanje. I dok iz SDA sumnjaju da zastupnici nove većine odbijaju zasjedanje uživo jer, postoje određeni zastupnici koji su pozitivni na COVID ili u izolaciji, stoga postoji i opasnost da neće biti dovoljno ruku za zakazivanje sjednice o izglasavanju nepovjerenja aktuelnoj Vladi – a online zasjedanje je mnogo sigurnija opcija, kojoj svi mogu pristupiti – zastupnik Elmedin Konaković, oštro negira takve insinuacije.

“Sramota je šta ti ljudi rade, izgubili su većinu, SDA je napustilo dvoje zastupnika. To se dešava upravo zbog ove bahatosti Čelika i njegovih kolega koji bi to trebali shvatiti i prestati se time baviti jer sve što su bahatiji sve ih je manje, dakle ovo je završen proces, ovdje postoji komotna većina za formiranje nove Vlade. Nama se ne žuri, kao prioritet smo stavili epidemiološku situaciju u KS to nas zanima više od promjene Vlade”, rekao je Konaković.

Iako je Mirza Čelik, prethodno izjavio da dok je predsjedavajući Skupštine, sazivat će sjednice uživo – u međuvremenu je pokleknuo. Sjednica će biti u online. 3. novembra u deset sati. Rasprava će biti fokusirana na epidemiološku situaciju u Kantonu. A nova skupštinska većina će vjerovatno iskoristiti i priliku da krene u proces smjene aktuelne Vlade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad