Izolatoriju nedostaje radnika: Jedna medicinska sestra na 12 kritično oboljelih

N1

Situacija u Bosni i Hercergovini nije dobra. Samo tokom jučerašnjeg dana preminulo je čak 36 osoba. Ponovo rekordan skok i novooboljelih - gotovo 1.600 u jednom danu. Istovremeno, stanje u zdravstvenim ustanovama sve je teže, ljekari i medicinsko osoblje očajni. Upozoravaju na loše uvjete u bolnicama, ali i manjak medicinskog osoblja.

Broj stalaka, oksimetara, monitora u izolatoriju Podhrastovi nije adekvatan – pišu zaposleni na Kliničkom centru UNSA. Dodaju -kreveti koji se koriste moraju zadovoljiti minimum standarda. A poseban je problem broj zaposlenih i uslovi rada.

“Prema preporukama za intezivnu njege jedna medicinska sestra trebala bi biti određena za jednog pacijenta, dozvoljen je izuzetak da jedna sestra brine o dva pacijenta.Trenutno je na Podhrastovima u smjeni od 12 sati jedna medicinska sestra na 12 kritično oboljelih”, navodi se u pismu koje je objavio Raport.ba.

Oglasili su se iz Sindikata zaposlenih ove zdravstvene institucije. Kažu interni dokument KCUS-a je zloupotrebljen:

“Sindikat uposlenika KCUS-a stoji uz menadžment, sve ljekare, medicinske sestre, servirke sve ostale i sve ostale koji zbrinjavaju naše pacijente. Mi smo veliki tim koji brine za Vas, i to ćemo i dalje raditi”.

Pred kamere nisu željeli, a odgovor o stanju u do sada jedinom izolatoriju u Kantonu Sarajevo nismo uspjeli dobiti ni iz Uprave Kliničkog centra.

“Od januara 2016. godine nikakve informacije izvan kruga kliničkog centra ne možete dobiti osim nekih sporadičnih rekla-kazala informacija, ili tajnovitih informacija, poruka uposlenika Kliničkog centra”, rekao je prof. dr Haris Vranić, bivši uposlenik KCUS-a.

Sindikat doktora medicine i stomatologa FBiH nije upoznat sa problemima u izolatoriju Podhrastovi, ali sve zdravstvene ustanove imaju problem, prije svega sa kadrom.

“Mi ćemo na kraju dovoditi marsovce. Ja zaista ne znam gdje ćemo naći ljekare zato što nam dolazi na naplatu višedecenijsko loše ulaganje u kadrove gdje su neke od najboljih naših kolega napustile našu zemlju”, rekao je Rifat Rijad Zaid, predsjednik sindikata.

U ovom trenutku, za liječenje kovid pacijenata najpotrebniji su epidemiolozi, infektolozi, pulmolozi. Nedostaju i anesteziolozi i internisti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad