Vibor Handžić za N1: Hoće li bivši SDA-ovci postati dio 'četvorke'

Vijesti 28. okt 202018:07 > 18:20
N1

Vibor Handžić, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo i član Naše stranke, za N1 je pojasnio šta se danas sve dešavalo na sjednici koja je prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Handžić je govorio o lokalnim izborima, izlascima iz Naše stranke - ali i o tome da li će bivši SDA-ovci postati dio takozvane sarajevske četvorke.

“DF je poslao prvi zahtjev da se sjednica zbog situacije i novih naredbi u zatvorenom prostoru održi online, svi su klubovi to tražili na Kolegiju. Predsjedavajući se na to oglušio, ne znam što. Odlučio je da zakaže sjednicu u zatvorenom prostoru, a nas je zastupnika više nego što prostor dozvoljava”, rekao je.

Naveo je i razloge zbog čega je to bilo:

“Iskreno, ne vidim drugi razlog osim da se pokuša osujetiti određivanje datuma za izglasavanje nepovjerenja Vladi. Ne znam šta bi dobili, postoji 18 zastupnika, oni mogu vremenski odgoditi samo izglasavanje, promijeniti ne mogu ništa. Što se nas tiče, tačka se mogla povući, to smo govorili, ali nije bilo razumijevanja s druge strane”, poručio je Handžić.

VEZANE VIJESTI

Rekao je kako je jako važno ko će voditi Vladu KS u ovom momentu, jer je aktuelna – nesposobna da odgovori na izazove pandemije.

“Mi ministra nemamo mjesecima, partneri iz većine ne žele da imenuju jedni drugima ministre u najtežim zdravstvenim uslovima koje pamtimo”, rekao je Handžić. Istakao je kako bi oni prvi imenovali ministra zdravstva, te da ne bi “podmetali noge i bavili se politikantstvom”.

Online sjednica započeta danas će se nastaviti 3. novembra, rekao je.

“Mi smatramo da treba biti što prije. Čelik je zakazao za utorak. Da ne bi dolazili u situaciju da vodimo paralelne procese, složili smo se da nastavak sjednice bude u utorak. Kada je Narod i pravda poslao zahtjev za hitnom sjednicom – Čelik je poslao dopis da nema potrebe za tim, jer je jedna tačka informacija o epidmiološkoj siotuaciji. Mi mislimo da je potrebna posebna sjednica. Dogovorili smo se da se prikupe informacije za vezano stanje i ono što je obaveza, da nam Vlada dostavi materijal na osnovu kojeg možemo voditi raspravu”, rekao je Handžić.

O rušenju aktuelne Vlade KS

Smjena aktuelne Vlade KS će se odigrati po procedurama, istakao je gost N1. To može da traje duže, ali najvjerovatnije će se to sve desiti nakon lokalnih izbora 2020. godine.

A šta će se desiti sa ‘odbjeglim’ SDA-ovcima?

“Ne mogu to reći. Pregovori će uslijediti. Ja vjerujem u ljude koji će se obavezati da poštuju propisano. Uvijek postoji šansa da se neko predomisli. Nismo razmišljali o SBB-u. Ja lično ne razmišljam o tome. Samo mi je drago da kroz istupe koje vidim da su shvatili da su napravili kardinalnu grešku u procesu rušenja Vlade Edina Forte”, kazao je.

Naša stranka od lokalnih izbora 2020. godine očekuje nastavak rasta kojeg bilježe od 2012. godine, rekao je Handžić.

#related-news_0

“Kada se pojavi grupacija ljudi koji su spremni da rade u okvirima u kojima Naša stranka djeluje, smatramo da ćemo rasti u odnosu na prethodne izbore. Smatramo da ćemo napraviti bolji rezultat. Ne mogu tvrditi da ćemo uzeti sve načelničke pozicije, ali hoćemo veliki broj njih. Mislim da ćemo Centar uzeti”, poručio je.

Mediji su pisali i o tome da ih je napustilo 60 članova. U obrazloženju se naglašava da je Naša stranka postala partija “u kojoj je zabranjeno reći šta misliš, gdje se cijeni koliko si poslušan rukovodstvu i gdje ideologija ne postoji već se prilagođava potrebama rukovodstva”. Handžić je na N1 odgovorio ovim riječima:

“Ukoliko bilo koji pojedinac se osjeća ugroženo, ili ima problem to treba rješavati. U ovom slučaju, ovaj dopis je otišao samo u medije – nisam siguran da li je njegov cilj da se ukaže na probleme u stranci ili da se napravi šteta stranci”, uz konstataciju da dopis nije dostavljen sekretarijatu stranke. U Našoj stranci se ne vlada autokratski, poručio je uz to da njemu lično nikada niko nije sugerisao kako treba da glasa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad