Osam mladih osoba dobilo certifikat Udruženja kuhara BiH i šansu za zaposlenjem

Vijesti 30. okt 202011:58 > 12:03
Promo

Organizacija SOS Dječija sela BiH kroz projekat YEEP organizovala je stručnu obuku za osam mladih osoba, koji su nakon završene edukacije dobili certifikat Udruženja kuhara BiH za zvanje Pomoćnog kuhara. Edukacija, koja je provedena u saradnji sa Cooking Academia, dio je YEEP projekta koji za cilj ima osnaživanje mladih u riziku, prije svega kroz jačanja njihovih ličnih i poslovnih vještina, kako bi sutra lakše mogli naći zaposlenje.

“Presretna sam što sam imala priliku učiti od profesionalnih kuhara koji su me još više motivisali da se bavim ovim poslom. Mnogo toga smo naučili i jedva čekamo da svoje znanje pokažemo i u poslovnom svijetu. I kući često kuham, svaki dan primjenjujem naučeno i trudim se napredovati. Obuka je bila sjajna prilika za usavršavanjem i ohrabrenje da mi mladi možemo ostvariti svoje snove. Nadam se da ću uskoro dobiti priliku za zaposlenjem”, kaže Šejla, jedna od polaznica stručne obuke.

Iako je pandemija itekako uticala na ugostiteljstvo i turizam, pa je i završni rad polaznika bio prolongiran, iz Udruženja kuhara BiH kažu kako ipak ima mjesta za mlade kuhare na tržištu rada.

“Ponosni smo što smo dio projekta koji će mladima pomoći da se sutra lakše zaposle. Veliki je izazov raditi sa mladima koji nemaju nikakvo prethodno iskustvo, ali kada postignemo rezultate, kao danas, onda je osjećaj ponosa i zadovoljstva još veći. Mi odrasli moramo imati strpljenja za mlade, trebamo se sjetiti kako je bilo nama, svima je početak bio izazov, a danas smo profesionalci sa dugogodišnjim iskustvom. To znanje smo stekli od starijih, i zato i mi moramo naučeno prenijeti mladima. Oni su naša budućnost i zato koristim priliku da pozovem i druge da pomognu mladima kroz slične projekte”, rekao je predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić. 

Promo
Promo
Promo
Promo
Promo
Promo
Promo
Promo
Promo
Promo
Promo
Promo
Promo
Promo

Polaznici kursa započeli su obuku prošle godine i tokom 120 časova teoretskog i praktičnog rada razvijali su vještine kulinarstva i ugostiteljstva uz mentorstvo profesionalnih kuhara, a sve uz podršku stručnjaka iz SOS Dječijih sela BiH.

“Naša briga o mladima ne prestaje kada oni postanu punoljetni. Osim brige o djeci, naša misija je da pripremimo mlade osobe za samostalni život, a to možemo samo ukoliko osnažimo njihove vještine. I to je ono što je osnovni cilj projekta YEEP, koji je finansijski podržan od strane BMZ-a Federalnog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke i Hermann Gmeiner Fonds Deutschland. Mi osluškujemo želje i potrebe mladih, ali je jako važno da ih edukujemo i osposobimo za rad u branšama za koje ima mjesta na tržištu rada, kao što je ova. Ovo je samo još jedan uspješno realizovan segment projekta, a mi nastavljamo dalje raditi sa mladima u riziku kako bismo im pomogli da izgrade bolju budućnost”, poručili su iz SOS Dječijih sela BiH.

Nakon uspješno položenog završnog ispita i dodjele certifikata, predstavnici SOS Dječijih sela BiH , Udruženja kuhara BiH i Cooking Academia dogovorili su nastavak saradnje, kroz mentorstvo i profesionalni razvoj, kao i pomoć pri zapošljavanju mladih. Ukoliko i vi želite podržati rad Organizacije i pomoći mladim ljudima u riziku, više informacija možete naći na web stranici www.sos-ds.ba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad