Psihologinja: Napadač iz Graza neuravnotežen i bez straha

Vijesti 22. jun 201508:55 > 09:03
N1

Mladi Austrijanac koji je ubio troje ljudi, a povrijedio njih 34-ero zaletjevši se terenskim vozilom u mnoštvo u subotu u Grazu još nije sposoban za ispitivanje, objavilo je tamošnje Tužilaštvo. Šta može biti motiv da neko sa samo 24 godine počini ovako strašnu tragediju?

O toj i drugim temama u novom danu razgovarano je sa psihologom Almom Mahmutović.

”O motivima ne možemo još pričati jer on nije u stanju da govori. Evidentno je da to nije teroristički akt, nego izolovan slučaj. Karakteriše ga odsustvo emocija, ne razmišlja o posljedicama svog djelovanja”, istakla je psihologinja.

”Osoba koja se odluči na ovu vrstu djela znači posjeduje odsustvo straha. Svjedoci smo da je imao zabranu pristupa porodici, znači da je neuravnotežen”, dodala je.

Istakla je da hronična anksioznost i depresivno stanje koje tinja su mogući uzrok krvavog pohoda po Grazu. Sam osjećaj da nije moguće doći do njega ukazuje da je u nekoj vrsti depersonalizacije svog psihičkog stanja, kazala je Mahmutović.

Prokomentarisala je i slučaj iz Charlestona gdje je dvadesetjednogodišnji mladić ubio devet vjernika u Baptističkoj crkvi.

”Ličnost sama po sebi je vrlo kompleksna. Svi mi reagujemo na različite načine. Uzrok možemo tražiti u ranoj fazi odrastanja, okolini i gentici. Ovo je jedan vid privlačenja pažnje, a moguće je da je u djetinjstvu bio žrtva zlostavljanja”. dodavši da je moguće prisustvo grandioznog doživljaja samog sebe.