Srbijanski povjesničar za N1: Amfilohije bio ideolog nacionalizma

Vijesti 02. nov 202021:24 > 21:25
N1

Sahranu mitropolita Amfilohija, kojoj je nazočilo nekoliko hiljada ljudi, komentirao je srbijanski povjesničar dr. sc. Milivoj Bešlin u emisiji “Izvan okvira” na N1 televiziji.

On je podsjetio na početak jugoslovenske krize i na “nekrofiliju” koja se očitovala u otkopavanju masovnih grobnica iz II. svjetskog rata, zatim seljenjem moštiju kneza Lazara po tzv. srpskim zemljama.

“Ponovo, trideset godina kasnije, nakon svega gledamo nevjerovatnu manifestaciju primitivizma i nekrofilije, a to ima vrlo jasnu političku pozadinu. Ideja je homogenizacija srpskog nacionalizma, ideja negacije Crne Gore i nezavisnosti. Amfilohije je pre svega bio ideolog kleronacionalizma, a također je bio političar jer je to politički ideološki rad”, kazao je Milivoj Bešlin, srbijanski povjesničar u razgovoru za N1, kritiziravši kolektivnu psihozu i nacionalnu histeriju koja je indukovana iz centra nacionalizma od režima Aleksandra Vučića.

“Slike koje smo gledali su poražavajuće. Tragične posledice toga videćemo za dve nedelje kad ponovo bukne virus u Crnoj Gori, ali i u regionu jer su tamo bili prisutni građani drugih država”, mišljenja je Milivoj Bešlin, koje je podijelio u emisiji “Izvan okvira”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad