Prof. dr. Gavrankapetanović za N1 o koroni, KCUS-u, nesporazumima…

Vijesti 03. nov 202017:55 > 18:22
N1

Prof.dr. Ismet Gavrankapetanović, v.d. direktora Opće bolnice “Abdulah Nakaš” govorio je za emisiju Dan uživo.

Kako nam je kazao prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, oni su zbog limitiranih kapaciteta, tražili da se otvore kapaciteti u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, te da je samo o tome bila rasprava, s obzirom da u sarajevskoj Općoj bolnici ima nešto više od 300 kreveta.

Mi nismo zaustavili hladni program, radimo sve ono što specijalističke službe procijene da je potrebno. Sinoć smo imali oko 40 prijema. Bolnicu smo podijelili na dva dijela i taj kapacitet je nedovoljan i jedina prava diskusija je da se kapaciteti stave na raspologanje i mislim da će u tom pravcu ići i otvaranje u Kliničkom centru i to je jedina naša molba bila“, rekao nam je.

Prof. dr. Gavrankapetanović navodi kako u ovakvim situacijama nema mjesta raspravi ni svađi, te da je sada važno da se spasi što više života te da to nema cijenu.

U KCUS-u rade naša braće i sestre težak posao i dijele naše mišljenje i mislim da će u tom pravcu KCUS krenuti, da će se otvoriti kapaciteti. Važno je da se poveća broj hospitaliziranih, da se smjeste u bolnice, da imaju brigu i na taj način i infekciju zaustavljate. To je dobar put i mislim da će svi na kraju se usaglasiti da je ovo najbolje. Nikakve svađe neće dati rezultat. Važno je da nam djela budu ta koja govore“, kazao je.

Govoreći o Covid odjeljenju Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, rekao je kako je važno pacijentima pružiti podršku, kako osoblju tako i pacijentima.

Osobina korone koju sam vidio je da se javlja i strah. Važno je da pacijenti osjete sigurnost, da osoblje koje radi zna svoj posao“, naglasio je.

Mi smo organizovali rad izolatorija, pozvao sam ljekare dobrovoljce, stručnjake, i jutros sam dobio informaciju da se 25 dobrovoljavaca samo javilo. To je specifičan izazov i najbolje kada se stvori dobra atmosfera među ljekarima i podrška pacijentima. Važno je da klinički psiholozi daju svoje telefone, da kontaktiraju sa pacijentima“, dodao je.

Rekao je i da su pacijenti u Covid odjeljenju sada stabilni, te da ih je danas sedam izliječeno.

Govorio je i o zaposlenju u Općoj bolnici.

U petak je Vlada Kantona Sarajevo odobrila zaposlenje tri infektologa. Jedan je odustao, tako da su dva infektologa počela raditi. Sada nam dolaze sa biroa mladi ljekari i 24 sestre od kojih je sedam sa iskustvom. Napravili smo timove. U drugom dijelu zgrade održavamo stalno bolnicu otvorenom, tako da oni koji potražuju usluge, mogu je ovdje naći“, naveo je za N1.

Pozvao je ponovo građane da se maksimalno pridržavaju svih propisanih mjera, kako bi zajedno savladali ovu situaciju. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad