Članovima porodice 85 g. zatvora za ubistvo dječaka Smaje

Vijesti 22. jun 201515:48 > 15:49
Klix

Nepravomoćnom presudom Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je predsjedavao sudija Jasenko Ružić, osudilo je danas članove porodice ubijenog Smaje Ćesira na 85 godina zatvora.

Klix
Klix
Klix
Klix
Klix

Sud je izrekao presudu kojom je majku Enu Lipa i očuha Saliha Arnautovića, te Emira i Muniru Lipa, djeda i nanu preminulog dječaka, proglasilo krivim za monstruozno ubistvo četverogodišnjeg Smaje Ćesira.

Sud je na temelju ocjene izvedenih dokaza utvrdio da je ubistvo dječaka izvršeno na naročito podmukao način.

Salihu Arnautoviću, nevjenčanom suprugu dječakove majke, okrivljenom za ubistvo izrečena je jedinstvena zatvorska kazna u trajanju od 40 godina u sklopu koje mu je utvrđena odgovornost i za zlostavljanje djeteta, kao i za nanošenje teških tjelesnih povreda (tri i pet godina).

Ena Lipa, majka dječaka oglašena je krivom za ubistvo vlastitog sina te je, iako je bila smanjeno uračunljiva u datom trenutku, i njoj izrečena jedinstvena zatvorska kazna u trajanju od 40 godina u koju je uključena i odgovornost za krivično djelo nasilje u porodici te za nanošenje lakših tjelesnih povreda (pet i jedna godina).

Munira i Emir Lipa, nana i djed preminulog mališana su za nasilje u porodici osuđeni na po dvije godine i nanošenje lakših tjelesnih povreda na po jednu godinu, odnosno izrečene su im jedinstvene zatvorske kazne u trajanju od po dvije i po godine.

Prema tužbenim navodima, monstruozno ubistvo desilo se 25. februara prošle godine nakon kontinuiranog zlostavljanja dječaka, a istraga je pokazala kako je kobna bila povreda glave, nanesena metalnom tokom od kaiša.

Tužilaštvo KS zadovoljno izrečenim dugotrajnim kaznama

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je za N1 potvrdilo “zadovoljstvo” zbog presude kojom je majci i očuhu ubijenog dječaka izrečena kazne dugotrajnog zatvora u trajanju od po 40 godina.

Podsjećamo, Smajo Ćesir je ubijen 25. februara 2015. godine kada su ga majka i očuh izudarali na smrt. Povrede su prouzrokovale krvarenje u mozgu, a potom i otok koji je pritisnuo važne centre u mozgu, a što je dovelo do gušenja odnosno smrti djeteta. Obdukcijom tijela Smaje Ćesira pronađeni su tragovi 30 lakših i više težih povreda.