Džihić: Beč se vraća normalnom životu, ali građani su još napeti

Vijesti 04. nov 202009:25 > 09:39
Podijeli:
Izvor: N1

Vedran Džihić iz Instituta za međunarodne poslove u Beču rekao za N1 kako se glavni austrijski grad već danas vraća u normalni život. Građani vjeruju policiji koja radi svoj posao i nadaju se da će istraga ubrzo biti okončana kako bi se vrato osjećaj sigurnosti koji su građani Austrije imali decenijama.

“Zadnji teroristički napad u Beču je bio prije 40 godina. Ovo je zemlja blaženih, ali ovaj status sigurne zemlje je postao nešto drugo sada. Niko to nije očekivao, atmosfera je bila opuštena jer je bio zadnji dan pred uvođenje lockdowna. Supruga i ja smo planirali da izađemo prošteti baš tim dijelom, srećom djeca nisu htjela zaspati pa nismo. Kada se dogodilo zvali smo sve prijatelje da vidimo da li su dobro. Bilo je strašno”, rekao je Džihić u Novom danu.

Istakao je kako je utvrđeno da je počinitelj bio sam, ali policija je proširila istragu i jutros je uhapšena i jedna osoba u Švicarskoj.

“Pokušava se otkriti ta transnacionalna džihadistička mreža”, rekao je Džihić.

Na pitanje da li vjeruje u proces rehabilitacije za ljude poput napadača koji je već bio osuđen jer se planiao priključiti ISIL-u, Džihić je rekao kako je ubijeđen da je to potrebno za sve osuđenike, bez obzira za koje djelo su bili osuđeni.

“Svaka osoba koja je osuđena mora dobiti tu šansu i važno je. U ovom slučaju se pokazalo da su neki procesi u tom lancu zakazali, da su policijske procjene bile pogrešne u slučaju ovog mladića i biće potrebno da se nešto u odnosu policijskih agencija, socijalnih službi i nevladinih organizacija za deradikalizaciju promijeni“, rekao je Džihić.

Ono što je donijelo neku vrstu olakšanja građanima Beča je što na ulicama nije veliki broj vojnika i policije, kako se mislilo da će biti jer su psihički već loše zbog lockdowna i pandemije.

“Građani su napeti, pitaju se kako će izaći iz krize u smislu pukog preživljavanja zbog pandemije korona virusa. Imamo pokazatelje da je broj nezaposlenih porastao i stopa siromaštva raste. To sve povećava neurotičnost društva. Lockdown je limitran do kraja novembra, a dolazi vrijeme Božića koje je tradicionalno vrijeme durženja, ako se produži lockdown ostavit će ovo veliki trag na austrijskoj duši”, naveo je Džihić.

Govoreći o budućnosti u Austriji nakon ovog napada, kazao je kako se boji da će doći do porasta ksenofobije i rasizma.

“Austrija je bila otvorena demokratski stabilna zemlja ali mi imamo historiju prilično jake desnice “mi-oni”, “mi smo dobri, oni su loš”. Imali smo antiislamsku histeriju. Dugoročno ako se jedno demokratsko društvo počne dijeliti i cijepati to je moja najveća briga zbog budućnosti moje djece i trudimo se boriti protiv takvih fenomena”, zaključio je Džihić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad