CIK BiH odlučio kako će glasati birači u izolaciji i inozemstvu

Vijesti 04. nov 202014:25 > 14:41
YouTube screenshot

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine usvojila je danas Izmjene i dopune Pravilnika o provedbi izbora u Bosni i Hercegovini, a u zbog otežanih okolnosti u uvjetima pandemije korona virusa.

Bh. državljani koji žive u inozemstvu, a čije zemlje imaju otežan poštanski promet prema BiH ili imaju obustavljen promet prema našoj zemlji, svoje glasačke materijale će moći poslati Diplomatsko-konzularnim predstavništvima u tim zemljama koji će te materijale dostaviti CIK-u. Kompletan glasački materijal morat će biti poslan u zasebnoj koverti.

Članovi CIK-a su kazali kako su za sada utvrdili da nemamo poštanski promet s Mađarskom i Finskom, a da je vrlo otežan s Kanadom, Amerikom i Australijom. Tako se ova odluka odnosi samo na bh. državljane koji žive u ovim zemljama, ali s obzirom na to da se situacija s pandemijom pogoršava i donose se nove rigoroznije mjere, spisak će biti dopunjavan redovno.

Danas je donesena i odluka da osobe koje su u izolaciji, a nemaju rješenje nadležnog organa, mogu glasati na način kako je to ranije utvrđeno. Potrebno je da budu u evidenciji nadležnih organa i da se omogući uvid CIK-u.

CIK je danas saopćio i kako je nabavio račuanrsku i elektronsku opremu putem firme BHS Informatika u vrijednosti od 13.858 KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad