Četiri zahtjeva studenata medicine u Sarajevu

Vijesti 04. nov 202017:27 > 19:15
N1

Studenti medicinske grupacije fakulteta Univerziteta u Sarajevu danas započeli trodnevne proteste. Traže nastavu, manju školarinu, finansiranje najboljih... Dekani fakulteta istovremeno održali sastanak sa rektorom i resornim ministrom, koji je nakon istog poručio: "Nikakav dogovor nije postignut".

Uzvikujući – hoćemo nastavu, studenti fakulteta medicinske grupacije bili su danas ispred zgrade Vlade KS. Držali su transparente borba za studentska prava, ko će sutra da vas liječi, hoćemo ponovnu uspostavu nastave, treba li podršku da tražimo u nekim drugim zemljama… Imaju četiri zahtjeva.

“Studenti fakulteta medicinskog usmjerenja traže da im se uspostavi nastava. Studenti 4. i 5. godine Medicinskog fakulteta nemaju nikako nastavu na KC. To uključuje i teorijsku nastavi, mi tražimo da se uspostavi. Ako je status Kliničkog centra kao univerzitetske bolnice, mora biti uspostavljen. Studenti fakulteta drugih medicinskih usmjerenja traže da im se upotpuni nastava. Tražimo smanjenje školarina i tražimo da se finansira školarina najboljim studentima”, poručuje Bakir Kudić, student Medicinskog fakulteta.

Apsolutno se slažem da najbolje studente treba prebaciti na budžet, kaže dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Semra Čavaljuga, navodeći da pojedine zahtjeve ne razumije.

“Ja ih u julu šaljem da obave ferijalnu praksu, oni mi traže prenos, a ja kažem eno vam Dom zdravlja i Opšta bolnica, idite pa radite praksu, oni meni kažu vi nas šaljete da se zarazimo”, kaže Čavaljuga.

Više detalja ima Ivana Erić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad