Pressing: Pusić, Lagumdžija i Jeremić o pobjedniku američkih izbora

Vijesti 04. nov 202020:09 > 20:58
N1

Šta za svijet, a posebno za Evropu i našu regiju znači izbor predsjednika Amerike, u Pressingu N1 večeras su komentarisali nekadašnji šefovi diplomatija Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine – Vesna Pusić, Vuk Jeremić i Zlatko Lagumdžija.

Kako je za N1 kazala Pusić, ishod izbora još uvijek je teško prognozirati premda je Joe Biden u prednosti.

”Nezahvalno je prognozirati i pokazalo se isto kao i na američkim izborima 2016. da su ankete pogriješile. Međutim, pogriješile su što su najavljivale jedan val na kojem će Biden pobijediti zajedno s većinom i u Senatu i Kongresu. To se nije dogodilo. Po svim pokazateljima, čini se da će Amerika dobiti Bidena, Senat s republikanskom i Kongres s demokratskom većinom”, ocijenila je gošća Pressinga.

Jeremić je podijelio njene stavove uz ocjenu da je Biden ipak bliže pobjedi od Donalda Trumpa.

”Jako je nezahvalno prognozirati, većina onih koji se bave procenama misli da će Biden dobiti. Ja mislim da je stvar daleko od gotove, pogotovo imajući u vidu najave predsednika Trumpa. Na neki način objavio je pobedu i stavio pod znak pitanja legitimitet celog procesa ako on ne bude pobednik”, ispričao je Jeremić za N1.

Prema riječima Zlatka Lagumdžije, Trump će iskoristiti sve pravne mogućnosti ukoliko utvrdi da je izgubio izbore.

‘Prije par dana sam gledao intervju Bernija Sandersa i on je rekao – prvo veče ćete imati Trumpa kao pobjednika, a onda ćete nakon glasova iz pošte vidjeti da je Biden pobijedio i mi prisustvujemo tom scenariju. Drugo, jedna velika evropska korporacija je imala veliko povećanje vrijednosti na berzi zato što su Bidenove šanse veće nego Trumpove, pa su potom pale i danas se opet povećavaju. Sada Biden ima preko 70 posto vjerovatnoće. Trump neće mirno predati vlast, onda će se stvari odvijati u pravnoj ravni, ali to će samo dalje zatrovati tu polarizaciju”, istakao je gost večerašnjeg Pressinga.

Pusić je ocijenila nije jasno s kakvim argumentima bi Trump mogao da ide na sud.

”Nije jasno s čim bi išao na sud. Ne može na sudi ići s tvrdnjom da je pokraden. Može tražiti ili ponovno prebrojavanje glasova, to može bez daljnjega, i jedino s čim može ići na sud je jedna ne sasvim jasna situacija u Pennsylvaniji s obzirom na to kada su stigli dopisni glasovi. Ako Biden skupi 271 glas kao što se čini da bi mogao, bez Pennsylvanije, onda nema šta – to nije na dnevnom redu. I zapravo on nema s čim ići na Vrhovni sud. To je jedna vrsta zastrašivanja kojoj je on sklon”, ispričala je ona.

Jeremić je dodao da se slaže da je upravo ova država mjesto u kojem je meritum pravnog akta prema sudu možda najjasniji. Gosti emisije su komentarisali i eventualne promjene američke politike prema Balkanu ukoliko dođe do promjene u Bijeloj kući. Lagumdžija je naglasio da za ocjenu situacije u Bosni i Hercegovini, Bidenu ne bi trebao savjetnik jer on dobro poznajte situaciju u ovoj zemlji.

Gosti Pressinga ocijenili su da nije pametno državnicima prognozirati pobjednika i pružati otvorenu podršku kandidatima, a Pusić je potez Janeza Janše, slovenačkog premijera, koji je već čestitao Trumpu na pobjedu, ocijenila ”smiješnim”. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad