Lagumdžija: BiH ni dva Bidena ne mogu pomoći, sve zavisi od nas

Vijesti 04. nov 202021:19 > 21:23
Podijeli:
Izvor: N1

O Americi i nama, o tome šta izbor američkog predsjednika, bio to Trump ili Biden, znači za svijet, Evropu, a posebno za našu regiju, razgovarali smo sa bivšim šefovima diplomatija Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Gosti Pressinga su Vesna Pusić, Vuk Jeremić i Zlatko Lagumdžija.

Prihvatit li opkladu Zlatka Lagumdžije da se Donald Trump nikada neće sastati sa Miloradom Dodikom?

Jeremić: Prihvatam, vidjet ćemo da li ćemo biti u prilici da provedemo u djelo. Ne mislim da će Trump biti zainteresovan da dolazi na Balkan ukoliko više ne bude predsjednik, ali ako ostane na tom mjestu – ne bih podcijenio snagu realityja, neke vrste showa, posebno ako bude vezan za rješenje kosovskog pitanja. Trump do sada nije imao prilike da razmisli o Balkanu, prvo njegovo razmišljanje je bio ovaj Vašingtonski sporazum.

VEZANE VIJESTI

Joe Biden je sa najvećim iskustvom kada govorimo o Balkanu. Sad je pitanje koliko će njemu Balkan biti prioritet pored Kine, Rusije itd. Činjenica je da bi ljudi koji bi došli na čelne pozicije u State Department bolje poznavali prilike u ovom regionu.

Ukoliko Biden postane novi američki predsjednik, kakva je sudbina Vašingtonskog sporazuma?

Jeremić: Neće biti sporazuma, kao ni milijardi najavljenih investicija u Srbiji bez obzira ko pobijedi. Vašingtonski sporazum je napravio presedan koji će omogućiti i Bidenu, ako bude novi predsjednik, da u Bijelu kuću ponovo pozove predstavnike Kosova i Srbije samo što tada neće biti papira sa 5G mrežom, Hezbollahom, premještanjem ambasada u Jerusalim… nego sa ozbiljnijim stvarima.

Kako će izgledati Amerika ako Trump i naredne četiri godine bude predsjednik?

Pusić: Amerika bi sa Bidenom svakako izgledala kao Amerika koja će imati više interesa da obnovi odnose sa Evropom, što će se pozitivno odraziti i na Balkan. Izbor Trumpa je pokazao kako se ti odnosi mogu promijeniti za 180 stepeni. Ona vrsta neupitnog povjerenja Evrope prema Americi više nikada neće postojati, međutim sa izborom Bidena ti se odnosi mogu popraviti. Trumpovo vrijeme na čelu SAD-a je bilo upozorenje Evropi da treba i mora stajati na svojim nogama i da se samostalno brine za vanjsku politiku.

Jeremić: Ko god bude izabran učinit će to u jako teškom trenutku. Jedan broj Amerikanaca osporit će legitimitet predsjedniku. Također, jedan od domova američkog Kongresa neće podržavati predsjednika. Mnogo će se taj izbor više odraziti na domaću politiku nego na spoljnu.

Hoće li Bidenu fokus biti na Rusiji i Balkanu?

Jeremić: Mislim da to neće biti najvažnije pitanje za njega. Daleko veći fokus će biti na Kini. Pitanja odnosa te dvije sile obilježit će mandat budućeg predsjednika SAD-a.

U Bosni i Hercegovini se stiče dojam da će izborom Joea Bidena nestati svi problemi?

Lagumdžija: Ukoliko pobijedi, Biden će se prvo posvetiti okupljanju Amerike pa onda konsolidaciji NATO-a. Njegova vizija je integracija Balkana u euroatlantske integracije, to znači i BiH. On može pogurati procese, ali na kraju sve zavisi od nas. Nama ni dva Bidena ne mogu pomoći ako se mi ne dogovorimo. Mora se steći kritična masa koja će nas uvesti u euroatlantske integracije. A što se tiče navoda gdina Jeremića kako bi, u slučaju pobjede, moglo doći do susreta Trumpa i Dodika u Beogradu – Trump se nikada neće sastati sa licem sa crne liste. Na kraju, uvjeren sam da će za 10 godina Evropska unija biti kao Zapadni Balkan ili će Zapadni Balkana biti EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad