Reakcija sarajevske policije nakon Prevljakove poruke Kojoviću

Vijesti 05. nov 202017:53 > 18:02
Ilustracija

Nakon što se u javnosti pojavio snimak sa predizbornog skupa, ovlašteni policijski službenik Uprave policije MUP-a KS je stupio u kontakt sa Predragom Kojovićem, potvrđeno je danas za N1 iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, kandidat SDA za načelnika Ilidže Fikret Prevljak kazao je da će ”biti BiH, ali tebe neće biti siguran budi” govoreći o lideru Naše stranke Predragu Kojoviću.

On je taj koji zagovara građanku BiH ili je neće biti. Ama Boga mi nisi je ti stvarao, a biće je dok je god Bošnja sa svojim dobrim komšijama. Biće BiH ali tebe neće biti siguran budi”, poručio je prije nekoliko dana Prevljak.

Iz MUP-a KS su za N1 kazali da je s Kojovićem potom obavljen razgovor.

”Obavljen je razgovor na okolnosti postojanja eventualnih osjećaja uznemirenosti, odnosno, ugroženosti ili straha za njegov život ili tijelo, izazvanih izjavom na pomenutom skupu, s ciljem utvrđivanja činjenica i dokaza koji ukazuju na postojanje osnova sumnje da je eventualno počinjeno krivično djelo “Ugrožavanja sigurnosti” iz člana 183. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora gospodin Kojović je upoznao policijskog službenika da će se narednog dana obratiti Upravi policije, što je i učinio, kojom prilikom je obavijestio da ne želi podnijeti usmenu krivičnu prijavu u vezi s navedenim događajem, već će prijavu podnijeti Općinskoj i Centralnoj izbornoj komisiji BiH, kako bi isti poduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti, izraživši zahvalnost za reakciju i postupak policije KS”, potvrđeno je iz MUP-a za N1.

”Podnošenje usmene krivične prijave od strane g. Kojovića je uslov za eventualno preduzimanje daljih mjera i radnji iz nadležnosti policije, shodno važećim odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH”, pojasnili su nam iz policije.

Podsjećamo, Prevljak je danas odbacio, kako je naveo, pokušaje da se na ”krivi način interpretiraju njegove izjave u kojima je govorio o predsjedniku Naše stranke Peđi Kojoviću”. Njegovo pojašnjenje pogledajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad