"Optužiti Bošnjake za terorizam kao optužiti Jevreje za 2. svjetski rat"

Vijesti 05. nov 202018:05 > 18:07
N1

Uđete li i danas na službenu web stranicu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine vidjet ćete da nema zakazanih sjednica ni Zastupničkog ni Doma naroda. Šta je razlog tome, pitamo zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Denisa Zvizdića.

Zašto parlamenti ne rade?

Iz potpuno neobjašnjivih razloga ili iz ustaljene prakse da parlamenti uđu u fazu hibernacije u vrijeme predizbornog mjeseca. Ne postoji racionalno objašnjenje zašto većina parlamenta: od općinskih vijeća, entitetski i državnih parlamenata nisu u punoj funkciji.

Treba poštovati epidemiološke mjere, ali većina parlamenata se uklapa u te mjere. Postoji i forma online zasjedanje, tako da desetine važnih tema čekaju da budu obrađene i sasvim je nerazumljivo da ovako dugo nema zasjedanja.

Da li bi bilo efekta i da zasjeda državni Parlament?

Uvijek ima efekta, barem se vode diskusije o ključnim temam. Naravno, sada je i pitanje da li postoji pozitivna politička volja, da li ima želje za napretkom Bosne i Hercegovine i da li institucije BiH žele preuzeti na najodgovorniji način i implementirati obaveze koje je preuzela.

Ima li te volje u aktuelnoj koaliciji?

Mislim da nema. Mislim da nije problem u personalnom sastavu Vijeća ministara, već je problem u politikama koje su delegirale taj saziv. Prvenstveno mislim na politike koje dolaze iz entiteta Republika Srpska. Moraju se promijeniti te politike, da se odustane od retrogradnih ideja i projekata, stalnog izazivanja sukoba i posvetit se napretku države. To je očigledno nekima neprihvatljivo. Vijeće ministara kojim sam ja predsjedavao je pokazalo da se može postići najveći nivo konsenzusa u ključnim pitanjim. Bili smo lideri u reformskim procesima na Zapadnom Balkanu.

Pojedini parlamentarci troše novac i u jeku pandemije. Vi ste se odrekli novog auta i namještaja. Kako gledate na potez kolega Krišto, Radmanovića i Špirića?

Kao odsustvo elementarne odgovornosti. U teškim vremenima, kada su ugroženi životi ljudi, kada ekonomija na neki način propada… mislim da ima jako mnogo projekata u koji treba uložiti taj novac.

Kazali ste kako “želite da se stvari pomaknu s mrtve točke i da krenu naprijed” i stoga ste danas u parlamentarnu proceduru poslali set zastupničkih inicijativa, njih ukupno 16. Zašto ste se odlučili na ovaj potez?

Odlučili smo da pokušamo napraviti protutežu onima koji žele blokirati rad državnih institucija, da ih obesmisle i stalno ponavaljanje perioda hibernacije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Moje inicijative su vezane za tri oblasti: ekonomski oporavak, jačanje javnog zdravstva, te zaštitu okoliša i stavljanje privrednih resursa u funkciju. Od ovih inicijativa prednost bih dao onima koje se odnose na borbu protiv pandemije. Jedna od bitnijih inicijativa je i usvajanje Lex specialis o zabrani govora mržnje na internetu.

Da li su vlasti u BiH adekvatno reagovale na pandemiju?

Nažalost, Koordinaciono tijelo nakon odlaska Fahrudina Radončića prestalo je sa svojim ključnim inicijativama. Dakle, Vijeće ministara je prvo dobro reagovalo kada je pristupilo alijansi za nabavku lijekova, a onda je loše reagovalo kada je dopustilo entitetima da samostalno nabavljaju vakcine za koje ne znamo kako će djelovati.

Kako komentarišete saopštenje HNS-a u kojem je pružena podrška francuskom predsjedniku Macronu u borbi protiv “islamskog terorizma”, te je naglašeno kako su se Hrvati u BiH na svojoj koži osjetili posljedice takvog terorizma?

Optužiti Bošnjake nad kojim je izvršen genocid i koji je bio najveća žrtva rata u Bosni i Hercegovini je moralno dno, kao da je neko 25 godina poslije Drugog svjetskog rata optužio Jevreje za terorizam i da su se jedinice Wehrmachta morale tako ponašati prema njima. Saopštenje HNS-a je skandalozno, ono predstavlja civilizacijski i moralni pad. Ti koji su ga pisali potpuno su promašili temu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad