Situacija prelazi crvenu liniju

Vijesti 05. nov 202018:12 > 19:44
N1

Situacija prelazi crvenu liniju, upozoravaju zdravstveni stručnjaci. Bolnički kapaciteti sve puniji, medicinski radnici na izmaku snaga. Gužve su u prijemnim ambulantama za testiranje, ali i povećan broj naloga za izolaciju.

Sarajevo, grad u kojem živi više od 280 hiljada stanovnika. Od toga broja više od 9.000 spriječeno je da se kreće gradom jer je ili pozitivno na prisustvo virusa ili u samoizolaciji zbog kontakata sa zaraženima. Nije poznato koliko je od tog broja starih, nemoćnih, invalidnih lica i samaca koji su spriječeni doći do osnovnih životnih namirnica. Za sve njih na raspologanju su volonteri Crvenog križa Federacije koji su od početka pandemije koronavirusa pružili 20.000 usluga građanima BiH , preko 9.000 kućnih posjet.

“Može svakako da im se javi lokalnoj organizaciji općini, grad – može da se javi da traži nekog volontera pomoć će mu svakako biti pružena. Također mogu da dobiju psihosocijalnu pomoć koja im je možda u ovom momentu i najpotrebnija”, rekla je Indira Kriještorac iz Crvenog križa FBiH.

Osim starih i nemoćnih u ovom vremenu ugroženi su i necovid pacijenti čija bolest može uznapredovati, a hladni programi obustavljeni. Nezadovoljstvo građana sistemom evidento.

“Samo je narod zaboravio da smo mi dozvolili doktorima da oni rade na svoju ruku i da niko nizašta ne odgovora. I sad nam je začudo što su nam zatvorili bolnice, što ne možemo ostvariti svoja prava ne treba nam biti začudo”, kazao je jedan od građana.

Problema su svjesni i u Tuzlanskom UKC-u gdje dnevno primaju 15 covid pacijenata. Od danas se počelo puniti i drugo covid odjeljenje. Primljeno je i novo osoblje, koje je prošlo edukaciju kardiopulmonalne reanimacije.

“Mi možemo ići do nekih 300-350 pacijenata koji bi bili COVID pozitivni. U ovom slučaju je definitivno zaustavljen hladni program jer imamo I 68 zaposlenika pozitivnih na UKC-u Tuzla, a sa ovakvom incidencom očekivati je da će ih biti još”, rekao je Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

U slučaju krajnje nužde u Crvenom križu su spremni, koliko to njihovi kapaciteti dozvoljavaju, pomoći i zdravstvenom sektoru.

“Mi u skladu sa potrebama formiramo medicinski tim od volontera i osoblja Crvenog križa”, rekla je Kriještorac.

Trenutna epidemiološka situacija, kako kažu zdravstveni stručnjaci, može se stabilizovati samo efikasnim i konkretnim mjerama te koordiniranim i kvalitetnim radom svih kriznih štabova i nadležnih u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad