Mogu li bh. građani lično obezbijediti lijekove Remdesivir i Favipiravir?

Vijesti 06. nov 202013:07 > 13:17
Shutterstcok

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine kazali su za N1 kako ni jedan od dva lijeka koji se preporučuju osobama koji imaju težu kliničku sliku uzrokovanu korona virusom - Remdesivir i Favira - nije odobren za tržište BiH, odnosno nije ga registrovala ova agencija.

Na naše pitanje mogu li i na koji način bh. građani lično obezbijediti sebi lijekove Remdesivir i Favira u liječenju novog korona virusa odgovorili su kako “ni jedan od aktuelna dva lijeka nije odobren za tržište BiH (nije registrovan) od strane ove Agencije, kao i da se radi o novim lijekovima”.

Remdesivira možda ima na teritoriji EU, jer je Evropska agencija za lijekove nedavno za njega dala pozitivnu ocjenu, a Favipiravira bi moglo da bude u Italiji, jer ga je Italija odobrila i ima ga u Japanu, jer je tamo odobren još od 2014. za tretman oboljenja izazvanih drugim RNK virusima“, kazali su iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za N1.

U Bosnu I Hercegovinu ovi lijekovi trenutno mogu ući samo putem interventnog uvoza, koji odobravaju entitetska ministarstva nadležna za poslove zdravlja i Odjel za Zdravstvo Brčko Distrikta“, naglasili su.

Bosna i Hercegovina se posljednjih dana suočava sa ogromnim porastom broja zaraženih korona virusom, a samim tim je mnogo smrtnih slučajeva kao i pacijenata koji su razvili težu kliničku sliku te pojedini ljekari preporučuju da se kod takvih slučajeva pokuša sa nabavkom upravo navedena dva lijeka: Remdesivir i Favira.

Građani BiH kojima su najbliži jako bolesni nalaze se u nimalo zahvalnoj poziciji. U želji da im pomognu, pokušavaju na sve načine da dođu do ovih lijekova privatno, ali nailaze na zid – lijekovi su izrazito skupi u nekim apotekama gdje ih pronađu, a i, kako smo već naveli, nisu odobreni za tržište BiH.

Podsjetićemo da je premijer FBiH Fadil Novalić nedavno izjavio da je stavka o nabavci tog lijeka izostavljena iz uredbe, ali da će planirani novac svakako biti dat u zdravstvo.

I zdravstvo koje smo kolokvijalno uvrstili, također, u ovaj transfer od 100 miliona je predviđeno sa 10 miliona i izostavili smo ga danas iz ove uredbe iz prostog razloga što se pojavila informacija da možemo doći do lijeka Remdesivir – 23000 ampula, dovoljno dakle da intervenišemo na našu količinu prisutnosti bolesnih od korona virusa ili da damo ponovo znači bolničkim ustanovama. Jučer je Svjetska banka (Svjetska zdravstvena organizacija op.a) dala informaciju da Remdesivir ne ispunjava ta očekivanja koja se od njega očekuje i mi smo isključili danas iz te uredbe, ali naravno postoji tih 10 miliona ili 12 miliona, nije bitno, koje ćemo dati u zdravstvo pa da li će biti lijek ili će biti za bolničke kapacitete”, kazao je Novalić 16. oktobra.

U susjednoj Srbiji lijek Remdesivir je odobren za liječenje pacijenata zaraženih novim korona virusom, dok u Hrvatsku treba uskoro da stigne prva tranša ovog lijeka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad