CIK pokrenuo postupak protiv Fikreta Prevljaka

Vijesti 06. nov 202014:24 > 14:37
YouTube screenshot

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je odluku da pokrene postupak protiv kandidata SDA za načelnika Općine Ilidža Fikreta Prevljaka zbog kršenja Člana 7.3 stav 1, tačka 7. Izbornog zakona BiH. Riječ je o Prevljakovoj izjavi na predizbronom skupu za koju iz Naše stranke navode da je upućena predsjedniku te stranke Predragu Kojoviću. Iz Naše stranke su kazali da predstavlja prijetnju po život Predraga Kojovića.

Odluka nije usvojena jednoglasno. Protiv su glasali Suad Arnautović i Ahmet Šantić koji su kazali kako nemaju dovoljno dokumentacije da bi se utvrdilo da se Prevljak koristio jezikom mržnje koji bi nekoga pogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje. 

“Ovdje imamo zaključak kojim se implicira da postoji osnovana sumnja da je ta stranka i njen kandidat prekršio zakon. Da biste to dokazali morate imati materijalne dokaze da je osoba koristila jezik koji bi nekoga morao podstaći na nasilje ili širenje mržnje i da to ozbiljno narušava izbroni proces i prijetnje javno izrečene po život predsjednika Naše stranke. Pri tome smo dobili samo pola dokumentacije – prijavu Naše stranke i prekucani tekst tog audio zapisa”, kazao je Arnautović i citirao izjavu Prevljaka u kojem, između ostalog, govori “a tebe neće biti”.

VEZANE VIJESTI

Istakao je kako je Prevljak u izjavi za medije odlučno odbacio optužbe da je prijetio Kojoviću i da nije namjeravoa ni na koji način ugroziti Kojovićev život. 

Ahmet Šantić kazao je kako se “politička kampanja zahukatala i da politički subjekti ne biraju sredstva da pridobiju birače”. Istakao je kako ga je začudilo da osoba kojoj su prijetnje izrečene nije zatražila potpunu zaštitu već da je samo podnijela prijavu CIK-u.

“Naravno da je CIK institucija koja treba dati odgovor, ali mislim da se nisu stekli uslovi za pokretanje postupka i ne mogu podržati današnju odluku”, rekao je Šantić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad