Zeljković za N1: Ogroman problem ako broj pozitivnih na dnevnoj bazi pređe 1.000

Vijesti 10. nov 202009:37 > 09:48
N1

Jučer 73 preminula od korona virusa u Bosni i Hercegovini. Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Republici Srpskoj је 1.202. Kakve su prognoze za naredni period u ovom entitetu? Razgovarali smo sa Branislavom Zeljkovićem, direktorom Instituta za javno zdravstvo RS.

Federalni ministar zdravstva jučer je kazao da je moguće da dnevno bude i po 5.000 zaraženih na dnevnom nivou. Vjekoslav Mandić je rekao da će do sloma zdravstvenog sistema doći ako nekoliko dana zaredom bude trebalo hospitalizovati po 100 ljudi. Da li je pred slomom i zdravstveni sistem u drugom entitetu, Republici Srpskoj?

U Republici Srpskoj već duže vrijeme radimo na preraspodjeli zdravstvenog kadra i kapaciteta. Razmišljamo da pojedine bolnice postanu u potpunosti COVID bolnice. Zdravstveni sistem u Republici Srpskoj i dalje funkcioniše, pružamo svim građanima zdravstvenu zaštitu, ali je veliki pritisak na sistem. Očekujemo da u narednom periodu dođe do stabilizacije stanja. Vidimo da u određenim zajednicama dolazi do smirivanja epidemiološke situacije, ali, generalno, u RS-u je ona nepovoljna.

Postoji li određeni broj hospitalizovanih, ta crvena linija, sa kojom se bolnice u Republici Srpskoj više neće moći nositi?

Mi u ovom trenutku nemamo taj broj jer se otvaraju novi kapaciteti. Stalno se planiraju preraspodjele. Sigurno da ako broj pozitivnih na dnevnoj bazi pređe preko 1.000 da će to predstavljti ogroman problem.

Kakva je situacija u bolnicama u ovom entitetu?

Svaka bolnica u Republici Srpskoj ima zaraženih radnika, ali treba istaći da se nisu zarazili u bolnicama nego kod kuće. Svaki zdravstveni radnik je dragocijen – od ljekara do tehničara i zato nam je jako bitno sačuvati zdravim svakog od njih. Virus nije ušao u zdravstvene ustanove i zato nijedna nije ugrožena, u smislu prestanka rada.

U kojim gradovima je najkritičnija situacija?

Trenutno u najvećim gradovima, u Bijeljini i Banjaluci. To je za očekivati jer imaju najveću frekvenciju ljudi. Brojevi zaraženih su u očekivanim projekcijama.

Koji lijekovi u zdravstvenim ustanovama u RS-u su dostupni za liječenje korona virusa?

Dostupni su svi lijekovi koji su potrebi za liječenje.

Gospodine Zeljkoviću, kako se moglo desiti da testova ima u SNSD-u, a nema u zdravstvenim ustanovama u Banjaluci?

Ne znam o kojim testovima govorite. PCR testovi se mogu raditi samo u pet javnih ustanova. Kada govorimo o serološkim testovima to mogu raditi sve privatne ustanove.

Da li vam je poznat slučaj SNSD-ove ponude testova?

Ne. Nisam upoznat sa tim.

Ministar Mandić je takođe jučer ukazao na određena neslaganja na relaciji Federalni ministarstvo zdravstva – Krizni štab. Ministarstvo je za razliku od Kriznog štaba za proglašenje stanja nesreće, pa čak i za mjeru zatvaranja. Da li su usaglašeni stavovi u Republici Srpskoj? I vi ste se zalagali za rigorozniji pristup?

Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske predlaže mjere, a znalo se dešavati da Krizni štab postupi još rigoroznije u odnosu na naše prijedloge kako bi u što kraćem vremenu došlo se do što boljih rezultata. Samo sinhronizovanim djelovanjem može se epidemiološka situacija dovesti u stabilno stanje.

Postoji li mogućnost da će doći do pooštravanja mjera?

U ovom trenutku je nama jako bitno da građani poštuje trenutne mjere. Određeni pojedinci to ne rade. Imate primjer da imamo jako mnogo zaraženih, a u to vrijeme neki prave zabave. Kada budemo smatrali da određe mjere treba pooštriti ili uvesti nove mjere – mi ćemo to predložiti.

Imamo li precizne podatke o tome koliko je preživjelo pacijenata koji su bili priključeni na respirator?

Što se tiče RS-a taj procenata se kretao ranije oko 40 posto. U ovom trenutku je negdje oko 30 posto, ali treba provjeriti taj podatak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad