U Tuzli proglas partijama i kandidatima: Kako ćete riješiti zagađenje zraka

Vijesti 10. nov 202018:38 > 19:51
N1

Građanska inicijativa “Naše pravo je čist zrak” danas je u Tuzli organizovala javno čitanje proglasa u kojem je pozvala pojedinačne kandidate i političke partije da iznesu planove kojima će rješavati jedan od najvećih problema Tuzle - zagađenje zraka. Krajnje je vrijeme da se ovaj problem rješava.

Termoelektrana sa emisijom 776 tona prašine u zrak godišnje, industrijska postrojenja, hiljade individualnih ložišta i oko 140.000 registrovanih auta u TK onečišćavaju okolinu.

Kvalitet zraka u Tuzli, Živinicama i Lukavcu gdje imamo kontinuriani monitoring, pokazuje da imamo prekoračenje i dnevnih i satnih i godišnjih vrijednosti za zagađujuće materije“, kazala je Džemila Agić, Centar za ekologiju i energiju Tuzla.

Čim dođe hladniji dio godine, uporedo sa grijnom sezonom, pogoršavaju se opšti meterološki uslovi koji pogoduju da sve ono što se emituje u zrak, ostaje u prizmenim slojevima atmosfere. Kada nema jakog vjetra, nema padavina, onda imamo uslove za akumulaicju zagađujući materija u prizemlju“, rekao je Enis Omerčić, Federalni hidrometerološki zavod.

Ekološku sliku Tuzle, ali i drugih bh. gradova usložnjava nekontrolisana visokogradnja i mijenjanje regulacionih planova što smanjuje protok zraka u kotlinama.

Nelegalna gradnja je problem koji se treba početi rješavati sistemski. Mi imamo zakone koji brane izgradnju takvih objekata koje nemamo unesenih u planove gdje dođe bilo ko i gradi šta god želi. Mi se protiv toga moramo sistemski boriti“, istakao je Sead Hadžibeganović, arhitekta

Mi ćemo doći do tačke kada više nećemo biti bespomoćni jer će postojeća visokagradnja zadržavati ovo zagađenje kojeg se na kraju nećemo moći osloboditi. Sutra da pređemo svi na električna auta i na centralno grijanje, izvor zagađenja će i dalje postojati i toga se nećemo biti u stanju osloboditi zbog visoke gradnje“, mišljenja je Anes Podić, Eko akcija, Sarajevo.

Plan smanjenja zagađenja iz individualnih ložišta, inspekcijski nadzor te prebacivanje kompletnog iznosa naknade od Termoelektrane za zaštitu okoliša, zahtjevi su ovih organizacija koje smatraju da se nad građanima TK vrši ekološko nasilje.

Građani nisu upoznati da je njihovo pravo i obaveza da stanu u odranu sebe i svojih najmiliji, a istovremeno, ako se radi o nasilju, iskoristimo dodatne pravne mehanizme koje sprečavaju nasilje“, rekao je Damir Arsenijević, Platforma za ekološku humanistiku “Zemlja-voda-zrak” Tuzla.

Kada gledamo ukupni broj stanovnika TK, Tuzle, Živinica i Lukavca gdje su ti ekološki problemi najveći, gdje je potreban najveći angažman, možemo reći da građani nisu spremni odvojiti svoje vrijeme i zagovarati određene promjene“, istakao je Ermin Avdić, Mreža aktivnih zajednica TK.

Za projekte smanjenja aerozagađenja Vlada TK ove godine je izdvojila više od 3,5 miliona, a Grad Tuzla 5,5 miliona KM. Efekti se čekaju.

Slika Tuzle svake godine u ovo doba je ista. Kotlina u kojoj se nalazi je puna smoga, magle, dima. Sve to utiče na kvalitet života, a posebno na zdravlje ljudi. Što je najgore, nema izgleda da bi se ova slika u skorije vrijeme mogla trajno promijeniti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad