Duraković: Za Boga miloga zašto ne odustanu od te političke agresije na BiH

Vijesti 11. nov 202020:56 > 21:13
N1

Akademik Esad Duraković rekao je u emisiji Pressing kako smatra da je jako dobro što je na američkim izborima za predsjednika pobijedio Joe Biden, zbog njegovog poznavanja BiH, ali i toga što je predvidljiv kao političar.

VEZANE VIJESTI

 “Izvrsna je vijest za cijeli svijet to da je Biden pobijedio, ali je zato to tužna vijest za sve moguće ekstremiste, pa prema tome i Dodika. Biden je tokom svog konstantnog odnosa prema Bosni i Hercegovini, od ‘92. godine naovamo pokazao da je političar koji izvanredno razumijeva stvari, političar koji je predvidljiv, koji ne pravi političke hirove, koji ima viziju. On je ratnih godina u BiH sačinio izvještaj u kome je predvidio genocid u BiH, a potom i istjerivanja Albanaca. On je snažno zagovarao skidanje embarga za naoružanje u BiH, i tako dalje. To je čovjek koji je u jednom poremećnom svijetu jedna prava blagodat umjerenosti i odmjerenosti, strategije, vizije. Vidjet ćemo kako će to sve ići“, komentarisao je Duraković.

“Mislim da je jako dobro što je pobijedio, jer je predvidljiv što znači da će po mome očekivanju nastaviti svoj pozitivan odnos prema BiH, odnosno Balkanu, a to Dodiku ne odgovara”, dodao je.

Akademik Duraković je za N1 komentarisao i izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o razdruživanju.

Danas sam pročitao da Milanović koji je posvađan sa Plenkovićem traži da se vide i motiv je i razgovor o BiH. Istovremeno, Grabar Kitarović je svoj komentar o Bidenovoj pobjedi ponetirala tako što je kazala da ga poznaje od onda otkada je radila kao ministar spoljnih poslova te rekla ‘mi ćemo moći s njim razgovarati o BiH’. Dakle, Milanović i Plenković će razgovarati o BiH i Grabar Kitarović. Pitam se za Boga miloga zašto ne odustanu od te političke agresije na BiH. Oni očekuju da će moći nešto dogovarati o BiH, na njenu štetu“, istakao je Duraković te dodao:

Biden je pokazao da je on prijatelj BiH, pokazao je da je realan, objektivan političar i zato mi koji smo za BiH treba da vidimo u njemu izvanrednu priliku koju treba ščepati, a to znači da ne treba da očekujemo da Biden pozove nas i kaže šta mogu učiniti za BiH. Mi treba da iskoristimo tu činjenicu da je on čovjek koji je bio prijatelj BiH i da diploamatskim kanalima zgrabimo tu priliku i da je kapitaliziramo u korist BiH, a to znači i promjenu Dejtona ili njegovu dogradnju“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad