Esad Duraković: Gospodine Inzko, dajte djelujte

Vijesti 11. nov 202021:07 > 21:29
N1

Jedan od najuticajnijih intelektualaca u Bosni i Hercegovini Esad Duraković kazao je u večerašnjoj emisiji Pressing kako je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko "oličenje sterilnosti, neučinkovitosti međunarodne zajednice u BiH".

Joe Biden je predvidio genocid u Srebrenici, rekao je u večerašnjoj emisiji Pressing Esad Duraković te rekao kako je novi američki predsjednik prijatelj Bosne i Hercegovine.

Također, Biden je ove godine na oblilježavanju genocida u Srebrenici poslao poruku da je negiranje genocida moralni zločin koji vrijeđa naše najviše moralne vrijednosti.

VEZANE VIJESTI

Razgovarajući sa voditeljem emisije Pressing Amirom Zukićem o Studentskom domu na Palama koji nosi ime ratnog zločinca Radovana Karadžića za koga je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao da taj natpis sa doma mora biti skinut, Duraković je kazao kako je Inzko “čovjek koji sve verbalizira”.

Ne bih htio uvrijediti personalnost gospodina Inzka, ali već neko vrijeme govorim da je on čovjek koji je na poziciji maltene protektora i sve verbalizira. On je oličenje sterilnosti, neučinkovitosti međunarodne zajednice u BiH. Šta on sada ima da daje Dodiku rok da skine natpis sa doma kada nije mogao, a obećao je da će nametnuti zakon o negiranju genocida u BiH. U skladu s tim on može da naloži skidanje te table. Također, Inzko sada verbalizira da će tražiti zabranu ulaska za Dodika u Evropsku uniju: to su priče koje su nedostojne njegove pozicije. Gospodine Inzko, dajte djelujte u skladu s tim kakav je vaš mandat i u skladu sa situacijom u BiH“, poručio je Duraković za N1.

Duraković je komentarisao i Dejtonski mirovni sporazum.

Svi ozbiljni političari kažu da BiH, pa ni Balkan nije prioritet američke spoljne politike, ali maločas sam rekao da treba da ščepamo tu priliku i skrenemo priliku da nam se pomone i na dogradnji tog Dejtona, jer BiH 20 i kusur godina ne živi nego životari, ona je pred jednom vrstom eutanazije ako se nešto ne učini i želim da se nešto u tom smjeru mijena jer ovako BiH ne može opstati. Dejtonski sporazum je mirovni sporazum nakon koga je trebalo raditi na dogradnji, prema tome, treba da učinimo sve što se može da Amerikanci to završe“, rekao je.

Duraković je kazao i kako je sjajna vijest da novi predsjednik SAD-a Joe Biden razgovara sa svjetskim državnicima i o Zapadnom Balkanu, te da je ta vijest u skladu sa onim što zna o Bidenu kao ozbiljnom političaru koji je predvidljiv i koji je konzistentan u svojim odlukama.

On je tačno znao ko je agresor u BiH, šta treba učiniti u BiH. Vjerujem i da sada zna sve i mi treba da ga podsjećamo da je BiH ni tamo ni ovamo i da Amerika treba da završi posao u BiH“, komentarisao je akademik.

Duraković je u Pressingu komentarisao i terorističke napade u Francuskoj i Austriji, o čemu je pisao kako te napade čine protivnici islama.

Svaki teroristički akt, pa i u Francuskoj i Austriji su zločini najvišeg reda za koje ne postoji opravdanje i s tm islam nema veze jer u Kur'anu jasno stoji: ‘Onaj koji ubije nedužnog čovjeka kao da je ubio cijelo čovječanstvo’. Evropa klizi odavno u islamofobiju, Evropa je razorila na Bliskom istoku, zajedno sa Amerikom, Siriju, Libiju, Irak i tako dalje i onda time tom destrukcijom se hrane tzv. islamski teroristi i hrane se tim zločinima. Nikakve policijske snage neće eliminisati terorizam. On se može eliminisati time da se ne crtaju karikature, to nije sloboda izražavanja, to je sloboda vrijeđanja, da zemlje međusobno grade povjerenje, jednostavno da se demotivira terorizam“, naglasio je.

Osvrnuo se i na problem migranata u BiH.

U BiH se stacioniraju hiljade izbjeglica i to uglavnom iz muslimanskog svijeta. Plašim se da se može u okviru islamofobije inscenirati i neki teroristički napad na toj osnovi da bi se onda imao argument protiv vas i protiv mene, protiv Bošnjaka koji nemaju veze s tim da bi se onda taj argument koristio za rasparčavanje BiH“, istakao je Duraković za N1.

Plašim se da će se to inscenirati a u BiH isto tako imamo i vehabizma i ekstremista raznih vrsta i može se inscenirati da to bude kao sukob lokalni, s tim da onda se dobija od Francuske podrška za borbu protiv islamskog ekstremizma, a to je onda smrtna presuda Bošnjacima i državi BiH i mislim da u tome smislu migranti su potencijalna opasnost za BiH“, dodao je.

Naveo je i da ima punu empatiju prema migrantima ali da ne dolaze uglavnom iz ratom zahvaćenih zemalja.

Imajmo u vidu da je Evropa hermetički zatvorila granice, umjesto da ih zatvori u Grčkoj. Također imajmo u vidu da je BiH društvo koje je puno konflikata, društvo koje nema ni sigurnosne ni ustavne ni političke kapacitete da amortizira takav pritisak migranata u BiH. Evropa je licemjerna i u tom slučaju, jer nama dijele lekcije kako treba da budemo dobri prema migrantima, a jesmo dobri, a oni im zatvaraju granice. Ne osuđujem migrante, ali bi mogli biti iskorišteni kao argument za razbijanje BiH“, poručio je akademik Duraković gostujući u emisiji Pressing.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad