Aktivisti SNSD-a prijavili novinarku jer je radila svoj posao

Vijesti 12. nov 202010:50 > 11:31
N1

Novinarka Gordana Katana iz Banjaluke prijavljena je policiji nakon što je, radeći svoj posao, fotografisala izborni štand SNSD-a u tom gradu. Prijavili su je aktivisti koji su je, prilokom obavljanja posla, napali i pokušali oduzeti telefon kako bi obrisali fotografije.

Incident se dogodio 9. novembra.

“Koliko se SNSD tj. aktivisti oteli kontroli je prestrašno. Danas sam izašla da napravim fotografije izbornih štandova i jedva izbjegla batine od ovo dvoje mladih sa slike. Razlog zabrana fotografisanja. Novinarska akreditacija nije bila od koristi. A onda mi je aktivista pokušao uzeti telefon da obriše slike pa me potom fotografirao da me, kazao je, prijavi policiji. U sred grada u sred bijela dana”, napisala je Katana tada.

Potom je uslijedi poziv iz banjalučke policijske uprave kojem se, kako je rekla za N1 odazvala.

“Policija je postupila u skladu sa zakonom. Oni su me obavijestili da su to dvoje aktivista podnijeli prekršajnu prijavu, rekli su da je bilo uznemiravanje i neovlašteno fotografisanje. Inspektor s kojim sam razgovarala je bio krajnje korektan i rekao je da tu nema elemenata prekršaja, ali je procedura je takva. On je bio dužan da uzme izjavu i na tom se sve završilo”, kazala nam je Katana.

Ističe da je ovdje problem odnos velikih broja političkih stranaka prema novinarima.

“Ovo je klasični pokušaj oduzimanja prava na rad. Ovo je možda otišlo korak dalje jer do sada su nas napadali i vrijeđali, ali još nas niko nije prijavljivao zbog obavljanja naših zadataka. Smatram da u javnom prostoru niko nema pravo da vam zabrani da bilo šta radite, kao što nisu političari, da budem bezobrazna, svete krave da ih mi ne možemo bilo šta pitati, dokle god se kreće u granicama civilizovanog demokratskog dijaloga. Sve ostalo je atak na slobodu riječi i izričaja. Ovo je upozorenje i cijeloj novinarskoj zajednici”, kazala je Katana.

I redakcije Inforadara za koju Katana radi kazavši kako su pritisci i prijetenje upućene njihovim novinarima i urednicima evidentirani proteklih nekoliko mjeseci, ali da je ovo kulminacija.

“Budući da aktivisti i članovi vladajuće partije u Republici Srpskoj, po svemu sudeći, vjeruju da određuju zakone i pravila u ovom entitetu, jedan od njih je, uprkos tome što je kolegica Katana imala novinarsku akreditaciju i obavljala novinarski zadatak – i to na javnoj površini – pokušao da je u tome fizički spriječi i oduzme joj mobitel kojim je slikala! No, ni to nije bilo sve. Nakon ovog grubog nasrtaja na novjnarske slobode ovaj aktivista je išao za Katanom, prateći je po Trgu Krajine dok je slikala ostale štandove. Umjesto da pravna država reagira prema nasilniku iz SNSD-a, reagirala je prema novinarki, tako što ju je jučer pozvala na “informativni razgovor” a po prijavi aktivista SNSD-a za, vjerovali ili ne, “uznemiravanje i provociranje zbog fotografisanja”. Inforadar je o ovom neviđenim udaru na medijske slobode obavijestio Misiju OSCE-a u BiH i strane ambasade u našoj zemlji”, saopćili su iz redakcije Inforadar.

Novinarki Katana su kolege i sugrađani pružili podršku te osudili ovako ponašanje ovog političkog subjekta. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad