Kako zaštiti oko i vid u ljetnom periodu od UV zračenja

Vijesti 24. jun 201509:26 > 10:04
N1

Doktorica Marina Dragović - medicinska direktorica Specijalne bolnice ''Sveti vid'' bila je gošća Novog dana.

Ljeto je već uveliko počelo sa intezivnim sunčanim danima. Gdje vreba opasnost ? Kako oko može da strada od sunca? Koje to sve opasnosti vrebaju od sunca? Kako se štititi, neka su od pitanja na koja je ponuđen odgovor.

”O koži se puno priča, ali oko treba zašititi također. Kvalitetne naočale su ključ za sačuvanje vida od negativnog zdračenja. Suho oko, iritacija i crvenilo su stvari koje primijetimo kada smo dugo na suncu, a naočale štite”, kazala je  dr. Dragović, dodavši da tokom kupovine naočala treba paziti na sljedeće:

”Postoje fantastične kopije originala, gdje ljudi gledaju samo izgled i dizajn. Naočale moraju biti sa 100 posto zaštitom od UV negativnog zračenja, velike, široke. Vidite da veliki broj sportista nosi zaštitne naočale, jer i fizičke aktivnosti povećavaju rizik od oštećenja vida”.

Šta je sa ljudima koji nose dioptrijske naocare? Kako se oni štite od sunca?

”Postoji mogućnost ugradnje i izrade sunčanih naočala sa dioptrijom, a korigovanje dioprije je jedno od rješenja, kao i ugradnja implanata koji štite oko od UV zraka”.

Ukoliko niste do sada, već sad možete učiniti lasersko skidanje dioptrije, upotrebljavati samo kvalitetne sunčane naočale, i osloboditi se dioptrijskih, svakako i vjerovati savjetima profesionalaca.

Više u video prilogu.