"Osmijeh ispod maske": S kojim strahovima su se suočila djeca u karantinu

Vijesti 13. nov 202008:40 > 09:01
Društvo psihologa RS

Karantin, zabrana kretanja za mlađe od 18, online školovanje - sve je to ostavilo traga na mentalno zdravlje djece čiji su se životi preko noći potpuno promijenili. S kojim strahovima su se suočili, kako su naučili živjeti u novoj realnosti s korona virusom, prikazano je u dokumentarcu "Osmijeh ispod maske" koji je napravilo Društvo psihologa RS.

“Mislio sam da tri sedmice nećemo ići pa mi je bilo drago da malo odmorim od škole, ali da sam znao da nćemo ići pola godine, ne bi mi bilo drago”, kazao je Nikola.

Najveći strah bio im je da će se zaraziti, da će morati ići u bolnicu i da će se sve promijeniti, a vremenom su shvatili da se sve promijenilo. Online nastava im je jako teško pala.

“Niko nas ništa nije pitalo. To je bilo meni i ostalima jako teško. Radimo zadaću bez da možemo otići kod nekog druga da uradimo zajedno zadaću. Čas je trajao po pet minuta, bilo je kratko i ništa nisam mogl da shvatima, a smatram da je i nastavnicima bilo teško da uklope sve u pet minuta što su prije u 45 minuta”, kazala je Lana.

Teško im je pala i izolacija. Iako su se neki radovali što provode više vremena sa svojim roditljeima, nije uvijek bilo tako jednostavno.

“Mi svi u kući kao da smo dosadili jedni drugima, više smo se svađali i nervirali oko nebitnih stvar. Roditelji su radili od kuće i to mi je bilo čudno. Nekada mi je malo smetalo, nekada mi je bilo bolje. Jako je čudno da ljudi rade od kuće da djeca na TV-u gledaju nastavu”, kazao je Nikola.

Sada su sretni što su se vratili u školske klupe, ali im nedostaje dijeljenje užine s drugovima i veliki odmor. Poručuju kako vjeruju da će “heroji” ujedinjeni pobijediti ovaj virus i da će život opet biti normalan, kao nekada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad