Oglasio se Verlab: Sada mi vas pitamo nekoliko pitanja

Vijesti 14. nov 202014:16 > 14:21
N1

Iz firme Verlab su se oglasili ponovo nakon jutrošnje reakcije na saopćenje Instituta za mjeriteljstvo BiH. Kako navode, sada oni imaju nekoliko pitanja za one koji ih optužuju.

Kako je saopćeno iz Verlaba, imaju nekoliko pitanja koja prenosimo u cjelosti:

“Umjesto što se bavite lažnim optužbama, izmišljanjima, napadima i traženju krivca u nama, sad vas mi kao Verlab pitamo sljedeća pitanja na koja javnost ima pravo da zna: 

VEZANE VIJESTI

1. Kako je neko ko nije registrovan kao veletrgovac medicinskih sredstava uvezao medicinsko sredstvo, jer i privremena dozvola zahtjeva dokumentaciju… – Kršenje zakona!
2. Kako taj isti uvoznik nije izvršio i instalaciju aparata, a bio je dužan u skladu sa istim tim Zakonom? Zašto su se odvajale dodatne pare za ovaj posao? – Kršenje zakona!
3. Zašto je kupac (FUZC) raspisivao tender 2 puta za instalaciju, puštanje u rad i obuku korisnika za ove iste uređaje i niko ovlašten se nije prijavio. Zatim je FUCZ dodijelila posao instalacije, puštanja u rad i obuku korisnika firmi mimo tendera, a trebalo je raspisati treći poziv? Zašto odjednom može bez tendera? – Kršenje zakona.
5. Zašto je posao dodijeljen baš ovoj firmi iz Srbije koja nije imala ovlaštenje, kao niti jedna slična firma u BiH i koja se nije prijavila na prethodna dva javna poziva? Zašto se bez ovlaštenja posao nije dodijelio npr. nekoj firmi iz BiH, koja se isto bavi sličnim poslovima? – Kršenje zakona.
6. Zašto su prvi put instalaciju radili ljudi bez ovlaštenja, certifikata i obuke? Treba znati da ni dan danas oni nisu mogli proći obuku za ove aparate, jer nisu mogli otići do Kine na obuku u ovo par dana. – Kršenje zakona.
7. Zašto želite da i mi kršimo pravila i protokole definisane Pravilnicima za verifikaciju respiratora izdanim od strane Instituta za mjeriteljstvo BiH, te donesemo pogrešne zaključke? Zašto želite da i mi kršimo zakone, ako to već radite i vi?
9. Da li ste svjesni da pogrešno instalirani i loše podešeni respiratori su opasni po život pacijenata!! Šta bi bilo da to nismo prethodno spriječili?
10. Zašto isti ovi uređaji ni dan danas nisu upisani u Registar medicinskih sredstava Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH? – Kršenje zakona.
11. Pošto se gospodin Medak javlja u medije sam od sebe, a klijentima ne odgovaraju po 5 godina, neka objasni zašto ni dan danas jedino u BiH nema akreditovane laboratorije za RT PCR testiranje na COVID-19!? Zbog toga niti jedna laboratorija u BiH nema priznate rezultate van BiH. Zašto ne poduzima ništa u ovim teškim momentima? Neka Medak objasni zašto za 5 godina nije uspio da uspostavi šemu akreditacije za medicinsku opremu sa funkcijom mjerenja. Poređenja radi, Srbija je to završila za 6 mjeseci. I da više ne nabrajamo sramotu i nesposobnost”, naveli su i poručili:

“Gospodo imate dosta otvorenih pitanja (kršenja zakona na različitim nivoima vlasti) koja morate riješiti prije nego što uopće dođete do zakonske verifikacije i Verlaba”.