"Spavači rade za interese susjednih zemalja"

Vijesti 14. nov 202017:23 > 17:39
N1

I danas stižu rekcije na jučer potpisanu izjavu Vlada Republike Srpske i Srbije o izgradnji tri hidrocentrale na Drini. Stručnjaci za državnu imovinu kažu kako je na snazi Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom u BiH iz 2005. godine kojeg su usvojili i entitetski parlamenti. Pojedini smatraju kako je ovaj sporazum udar na državu, ali i formalno pravno neprovodiv.

Ozvaničenjem projekta hidroenergentskog sistema “Gornja Drina” Republika Srbija u realizaciju ulazi sa 51% učešća, dok je učešće bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska 49%. Premijer Radovan Višković objašnjava razlog.

“To smo radili iz čisto praktičkih razloga da ne moramo provoditi procedure javnih nabavki i svega što treba. Jer znamo da druga strana dočekuje na nož potpisivanje ovog sporazuma”, rekao je premijer RS Radovan Višković.

Bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija objašnjava da se prije 8 godina pokušalo naći rješenje za ovakva pitanja. Tada je bio prijedlog da Elektroprivrede Federacije i RS-a budu nosioci državnog projekta. Na kraju enitetske Vlade su podržale tu ideju. Kasnije je Vijeće ministara pokrenulo proceduru, ali tu ideju nisu podržali članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, objašnjava Lagumdžija, i smatra da jučerašnji sporazum u Banja Luci nije provodiv u praksi.

“Obrazloženje da je to da se ne bi poštivao Zakon o javnim nabavkama. To se ubilo za Tužilaštva BiH. Jer kako to da Srbija može da ne poštuje evropska pravila kada su u pitanju izgradnje takvih infrastrukturnih objekata. A kod nas može. To nije ništa drugo nego priznanje da kreću u jednu novu pljačku. Sada privatnu pljačku”, rekao bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Pored svega, premijerka Brnabić u svojoj 11. posjeti Republici Srpskoj poručuje vidjećete kako izgleda kada Srbija i Republika Srpska rade zajedno.

“Vlada Republike Srbije donosila je odluke da JP “Elektroprivreda” Srbije može da uđe kao osnivač odnosno da ima 51% učešća u ovom zajedničkom preduzeću “Gornja Drina”. Te u budžetu 2021. godine izdvojili smo sredstva za garancije i investiranje EP Srbije. Tako da smo mi spremni da krenemo”, kazala je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ekspert za državnu imovinu Muharem Cero podsjeća da se ovaj projekta planira od 2018. godine ali da se neće moći provesti.

“Što je još uvijek na snazi Zakon o raspolaganju državnom imovinom iz 2005. godine. Kojeg je usvojila ne samo Parlament BiH, nego i parlamenti entiteta odnosno Narodna Skupština RS. Članom 3. tog Zakona jasno se kaže da svaka promjena vlasništva na državnoj imovini do donošenja Zakona o raspolaganju i upravljanju državnom imovinom je pravno ništavna i ne može proizvoditi učinke”, rekao je Cero.

Što znači da bi svaka urbanistička, građevinska, dozvola za eksproprijaciju i dozvole za korištenje rijeka i riječnog dna na osnovu ovog Zakona bile pravno ništavne, obrazlaže Cero. Sada su na potezu i državne institucije.

Stručnjaci za državnu imovinu BiH kažu da je Pravobranilaštvo BiH dužno po službenoj dužnosti čuvati državnu imovinu BiH. Upravo kao što je sada to slučaj nakon potpisivanja izjave premijerke Ane Brnabić i vlasti u Republici Sprskoj. Poslali smo upit Pravobranilaštvu BiH ali do emitovanja ovog priloga odgovor nismo dobili.

“Nije nikakva tajna da u strukturama institucija BiH postoje tzv. “Spavači” koji rade za interese susjednih zemalja. A na kraju krajeva i prave određeni “support” projektima disolucije BiH”, rekao je Cero.

“Nikada nismo dobili ponudu od Sarajeva da radimo nešto zajedno”, ističe član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i dodaje:

“Nema izgradnje nikome hidrocentrala na Drini kao međunarodnoj granici. Između države BiH i države Srbije. Bez odluka i jedne i druge države. I bez međudržavnog sporazuma u skladu sa međunarodnim pravom”, rekao je Lagumdžija.

Bivši bh. diplomata smatra da niko ne smije ići u rušenje Dejtonskog sporazuma jer postoji bojazan da bi završio u Hagu. Sporazum o gradnji na Drini mogao bi ponovo otvoriti pregovore i za ostala neriješena pitanja između BiH i Srbije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad