Esed Radeljaš na pragu načelničke pozicije

Vijesti 15. nov. 202021:57 > 22:02
Podijeli:
Izvor: CIN

Esed Radeljaš najvjerovatnije će postati načelnik Općine Foča u Federaciji BiH.

Prema rezultatima iz izbornog štaba SDA, Radeljaš vodi sa 462 glasa. Iza njega je Mesud Borović iz SDA sa 281 glasom dok je nezavisni kandidat Mujo Sofradžija osvojio 268 glasova. 

Radeljaš je političku karijeru je započeo 2008. godine kada je kao kandidat Bosanske stranke (BOSS) izabran za vijećnika u Općini Novi Grad Sarajevo. Dvije godine kasnije na Općim izborima 2010. izabran je za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo. Delegiran je i u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda ostalih.

Dok je bio zastupnik u Skupštini i delegat u Domu naroda, imenovan je za predsjednika Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Sa ove pozicije je smijenjen u julu 2015. godine.

Na Općim izborima 2014. Radeljaš se našao na BOSS-ovoj listi za Skupštinu Kantona, iako je u decembru 2013. godine osnovao Stranku za bolje Goražde i postao njen predsjednik. Na tim izborima nije osvojio mandat, ali je u januaru 2015. imenovan za ministra privrede Bosansko-podrinjskog kantona (BPK), budući da je njegova stranka u tom kantonu osvojila dva mandata. Sa funkcije ministra smijenila ga je Skupština BPK-a u aprilu 2016. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad