Čeka se pošta!

Vijesti 16. nov 202017:37 > 18:47
N1

Srebrenica jučer. Gužve na biralištima. Nepoštivanje epidemioloških mjera. Mnoštvo automobila sa registarskim tablicama iz Srbije. Srebrenica sinoć. Prvo slavlje jednih, pa onda drugih. Oba kandidata proglasila pobjedu.

Srebrenica danas. Ulice puste, tek poneki prolaznik. 10 kila krompira i dan poslije izbora na srebreničkoj pijaci je 7 maraka. Prodavačica Abida Karić već 20 godina prodaje povrće. Promjena kaže neće biti, jer pojedini ovog grada nemaju problema sa zajedničkim životom.

“Zato što se svi zajedno družimo i Srbi i muslimani. A što se tiče političara, meni ništa ne znači ko je pobijedio. Meni lično. Nek’ pobijedi ko hoće, ja znam da moram raditi i da sam uvijek živjela od svog rada”, priča Karić.

Dobru atmoferu na gradskoj tržnici održava i Kadira Jusić. Politika je kaže ne interesuje, ali smatra da se ljudi trebaju vratiti poljoprivredi, jer bez rada nema ni života.

“Narod nikad nije bolje ni živio. Ne rade ništa. Dobivaju po dvije, tri penzije. Dobro žive. Hodaju i šetaju. Po danu spavaju, u noć hodaju”, tvrdi Jusić.

Pitali smo i građane Srebrenice: Ko je pobijedio?

“Već se zna. (Ko je pobijedio?) Pa ko je i vladao do sada”.

“Još ne znam ko će pobijediti. Ali valjda će da bude bolje. Zato i glasamo da nam bude bolje”.

“Nemam pojma. Ne znam”.

“Volio bih više da bude Mladen, pa vidjećemo ko će pobijediti”.

Mladen Grujičić, aktuleni načelnik samouvjereno poručuje da je obnovio mandat u ovoj opštini…

“Ali postoji pošta koja je i moja i koja nije prebrojana. Tako da će razlika još rasti i ja mislim da ćemo slaviti sa najmanje 500 glasova razlike”.

Suprotnog mišljenja su u taboru Alije Tabakovića i poručuju da su oni pobjednici. Također sumnjaju da su Grujičića glasale osobe sa falsifikovanim dokumentima, što u SNSD-u odbacuju. U Inicijativi “Moja adresa Srebrenica” ističu da problem u ovaj grad uvijek dolazi sa strane, najčešće iz Srbije i Banjaluke.

“Tako da to u ukupnom skoru pravi razliku. I ovaj zaostatak može dostići Alija Tabaković kada dođu glasovi iz dijaspore. S ozbirom na to da je “Moja adresa Srebrenica” u kontaktu sa 1.600 osoba koje su se prijavile da glasaju za Srebrenicu putem pošte”, navodi Sadik Ahmetović, Izborni štab “Moja adresa Srebrenica”.

Glasovi putem pošte prebrojavaće se narednih nekoliko dana. Nakon čega bi trebalo biti poznato da li Mladen Grujičić novi-stari načelnik ili na njegovo mjesto dolazi Alija Tabaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad