Tuzlaci ne mjenjaju svoj izbor, Banovići se "vratili u ustavno-pravni poredak"

Vijesti 16. nov 202018:26 > 18:49
N1

U Tuzlanskom kantonu ništa novo nakon održanih loklanih izbora. Na čelu gradova i opština ostali su uglavnom isti ljudi i iste političke opcije. Građani Tuzle od rata ne mjenjaju svoj izbor pa su i ovaj put izabarali Jasmina Imamovića i SDP.

Danas u Tuzli više građana u kafićima i na trgu nego jučer na nekim glasačkim mjestima. Izlaznost na glasanje jedva 40 %. Povjerenje opet dobio Jasmin Imamović, koji je na čelu Tuzle dvije decenije.

Anketa:

“Drago mi je zbog Jasmina. Prekaljani je borac za Tuzlu. Odradio je dosta i zato je pobijedio”.

“Što se tiče Tuzle, nisam zadovoljna. Izlaznost mala. Općenito na nivou BiH, zadovoljna sam. Promjene su vidljive”.

“Baš u Tuzli sam zadovoljna jer mi se ispunila želja da pobijedi onaj što je do sada bio”.

“Ja ne glasam nikada i džaba me pitate. Nemam za koga. Ja sam glasao kada je trebalo 1992.godine. Dao nogu za državu. Jedno dijete imam, napustilo državu. Meni to ne treba više”.

“Očekivali smo promjene s obziom da su se mladi aktivirali više nego ranijih godina. Ali očito nije bilo dovoljno”.

Imamović tvrdi da je dobio podršku u svih 40 mjesnih zajednica i da nastavlja preporod Tuzle.

“Svakodnevni rad koji polučuje snagu kontinuiteta i razvoja Tuzle, preporoda Tuzle. Istrajat ćemo na našim programima. Bez obzira na probleme sa koronom, idemo naprijed da realizujemo prije roka našu strategiju razvoja Tuzle do 2026. godine”, tvrdi prvi čovjek grada soli.

Njegov najveći protukandidat bio je Vahid Jusufović iz Socijaldemokrata kao nove političke opcije koja će participirati u GV Tuzla, a njihov član Edin Delić ostaje na čelu Lukavca.

“Mi kao Socijaldemokrati smo zadovoljni ovim rezultatima. Postojimo 14 mjeseci. Postali smo respektabilan faktor i nezaobilazan u političkom svijetu TK. To smo dokazali. Imamo jednu gradonačelničku poziciju, a drugima smo pružili dostojan otpor”, smatra Enver Bijedić, SD BiH,

Pažnju su posebno privukli Banovići gdje se vodio izborni i lični rat između PDA i SDA i gdje je izlaznost glasača bila veća od 70 %. Nova vlast obećava promjene.

“U protekle tri godine, svjedočili smo zatvaranju općine Banovići. Svjedočili smo tome da su općina Banovići začahurila. Nije imala pristup Vladi TK, Vladi FBiH, Vijeću ministara. Ono što sam ponavaljao u kampanji je da se Banovići moraju vratiti u ustavno-pravni poredak”, poručio je Bego Gutić, SDA.

A poredak u nekim opštinama i gradovima u TK, nepromjenjiv. Tako Opština Teočak više od 26 godina ima načelnika iz SDA, koji je dobio i ove izbore bez ijednog protukandidata. Građani ili biraju iste ili nikako ne glasaju očekujući neko čudo koje će donijeti bolje dane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad