Stevanović za N1: Stranke neće biti kažnjene za predizborne skupove

Vijesti 17. nov 202009:54 > 10:06
N1

Dragan Stevanović, bivši šef internističkog odjela Opće bolnice u Sarajevu i Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH iz reda SDP-a, za N1 je govorio o povećanom broju zaražnih od korona virusa u BiH, te o predizbornim skupovima na kojima je dolazilo do kršenja mjera.

Stevanović je kazao da ga kao profesionalca nije iznenadio povećan broj novozaraženih.

“Mi smo u aprilu govorili da se ovo može desiti kao scenario. Na sreću, u proljeće smo prošli relativno blago bez dramatičnih i velikih posljedica pa nas je to sve skupa uspavalo i onda smo prilično nespremno dočekali ovu situaciju koja se očekivala”, kazao je.

Navodi da se krivulja novozaraženih polako smanjuje.

“U narednom periodu ako ne dođe do eskalacije nekih klastera mogli bismo očekivati blagi pad ovog vala epidemije. Ono što zabrinjava je sve veći broj oboljelih koji moraju biti hospitalizirani sa srednje teškim i teškim kliničkim slikama, prenapregnutost zdravstvenog sistema koji je prilično neorganiziran da sve to prihvati, veliki broj odsustva zdravstvenih radnika zbog kontakta ili oboljevanja i to usložnjava situaciju u narednom periodu”, pojasnio je.

Stevandić je kritkovao građane što se ne pridržavaju mjera za sprječavanje širenja zaraze.

“Nažalost, sada umiru mlađi ljudi koji nemaju hronične bolesti, ali očito imaju loš imunološki odgovor”, kazao je.

Komentirao je predizborne skupove u vrijeme pandemije.

“Političke stranke, one koje su na vlasti, ali neke i koje nisu na vlasti, dominantno gledaju svoj politički interes i sakupljanje političkih poena, umjesto da rade ono za šta su ih građani birali. Tako je i sa ovim političkim skupovima. Najviše su ih organizovale političke stranke koje su i mogle to spriječiti jer su u vlasti, a nisu opozicione stranke”, kazao je.

Smatra da političke stranke neće biti sankcionisane za takve postupke.

“Jer država nije sankcionisala još ni respiratore i ne znam ni ja šta sve, a da će sankcionisati (Mirsada) Kukića u Banovićima ili (Fikreta) Prevljaka i (Sebiju) Izetbegović na Ilidži. Dok su oni na vlasti, neće”, istakao je. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad