Stopiran rad Verlaba i verifikacija spornih respiratora "Srebrene maline"

Vijesti 17. nov 202016:13 > 16:18
Fena

Kako se iznenadno pojavila „greška“ kod instalacije i verifikacije, prvobitno u Goraždu i Sarajevu, spornih respiratora dobavljača "Srebrene maline", tako se iznenada ona otklonila, a potom iznenada nakon njihove nove dostave u UKC Tuzla i na KCUS sinoć je "otkazana" njihova verifikacija. N1 saznaje da je jutros Verlab, koji je trebao izvršiti verifikaciju 18 respiratora UKC Tuzla u tome spriječen jer je sinoć od Federalne uprave Civilne zaštite dobio email da se verifikacija stopira.

FUCZ kaže za N1 kako je v.d. Mustafa Kadribegović donio takvu odluku nakon medijskih istupa direktora Instituta za akreditaciju Željka Medaka da ovaj inistitut nije akreditovao Verlab za verifikaciju respiratora.

“Uputili smo Institutu za akreditaciju, Institutu za mjeriteljstvo BiH i Federalnom zavodu za mjeriteljstvo upit na osnovu novih saznanja koje imamo i da li Verlab može vršiti zakonsku verifikaciju. Ako se potvrdi da je posao Verlabov zakonit, verifikacija će se nastaviti, ako nemaju ovlaštenja, neće moći ni raditi taj posao”, rekao je Kadribegović za N1.

Sve opet iznenada. Ista ta FUCZ je na tenderu odabrala Verlab za ovaj posao i sklopila ugovor, na osnovu dokumentacije i rješenja Instituta za mjeriteljstvo BiH. Ali direktor Instititu za akreditaciju Željko Medak je tek prije nekoliko dana za Fenu izjavio: “Verifikacioni laboratorij Verlab d.o.o. Inspekcijsko tijelo tip A nije akreditiran za inspekciju medicinskih uređaja, konkretno respiratora. Verifikacioni laboratorij Verlab d.o.o. je 16. oktobra podnio zahtjev za proširenje područja akreditacije, između ostalog i za medicinske uređaje respiratore, a postupak proširenja područja akreditacije je trenutno u fazi preispitivanja zahtjeva s aspekta područja rada i resursa Instituta za akreditiranje BiH”.

Direktor UKC Tuzla, Vahid Jusufović za N1 je potvdio da je jutros otkazana verifikacija, da je firma Profesional Medic izvršila samo nultu probu nekoliko respiratora i ništa više. “Respiratori su u jednoj sobi, pod ključem i nema korištenja dok ne budu verificirani. Nema šansi da budu u funkciji bez toga”.

N1 je upitao v.d. direktora FUCZ-a Mustafu Kadribegovića da li su sporni respiratori ikada upisani u registar Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH .

“Ne”, rekao nam je Kadribegović. “To je bio interventni uvoz”, objasnio nam.

Iznenadno, također, jer je i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Aleksanar Zolak pod istragom Tužilaštva BiH zbog spornih respiratora jer nisu prošli proceduru, dobili dozvolu Agencije, niti upisani u registar.

Podsjetimo, još je u toku intenzivna istraga Tužilaštva BiH protiv četvorke – kako Zolaka, tako i Fikreta Hodžića, vlasnika firme “Srebrena malina”, koja je za Vladu Federacije BiH na čelu sa Fadilom Novalićem, nabavila po nalogu FUCZ-a i tadašnjeg direktora Fahrudina Solaka 100 respiratora iz Kine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad