Badnjević za N1: Ko je odgovoran za zaustavljanje verifikacije respiratora?

Vijesti 17. nov 202018:44 > 18:46
N1

Samo za dva dana u BiH je 140 preminulih od COVID-19. Zdravstvene ustanove vape za medicinskom opremom, pa tako i respiratorima dobavljača koji je pod istragom Tužilaštva BiH. Da bi mogli biti u funkciji konačnu ocjenu, verifikaciju daje firma Verlab. Verlab, koji je potpisao sa Federalnom upravom Civilne zaštite ugovor o verifikaciji svih 100 spornih respiratora „Srebrena malina" jutros je zaustavljena u tom poslu. Almir Badnjević, direktor firme Verlab i sam iznenađen, govori za N1.

N1: Jutros je Verlab trebao verifikovati respiratore, instalirane, nakon greške koje ste prethodno ustanovili, “iznenada” u Tuzli . Zašto niste?

VEZANE VIJESTI

Badnjević: Jučer smo u 15:43 obaviješteni od Federalne uprave Civilne zaštite, kao ugovornog organa, da zbog navoda direktora Instituta za akreditaciju (BATA) se Verlab obavještava o obustavi postupka zakonske verifikacije.

N1: Kako je moguće da su respiratori „Srebrene maline“, prilikom prve instalacije u Goraždu i Sarajevu bili “neispravni”, a onda “ispravni”, kad ih je ponovo instalirala ista firma DreMedic Sarajevo, odnosno Profesional Medic Beograd?

Badnjević: Nakon prve instalacije u Goraždu i KCUS, ustanovili smo da izlazni parametri odstupaju od zakonski dozvoljenih vrijednosti. Zbog toga su uređaji proglašeni neusklađenim. Prema saznanjima iz medija predstavnici firme DreMedical su ponovo izvršili instalaciju respiratora u Tuzli i Sarajevu, kojem Verlab nije prisustvovao, te ne možemo komentarisati njihovu usklađenost.

N1: Ko će verifikovati i da li će verifikovati bilo ko ove respiratore i ko će preuzeti odgovornost ?

Badnjević: Prema zaključenom ugovoru u postupku javne nabavke koji je proveo ugovorni organ – Federalna uprava Civilne zaštite, od 23.oktobra 2020. godine do prestanka ugovornog odnosa isključivo je ovlašten Verlab za pružanje usluga zakonske verifikacije ovih respiratora. Na pitanje ko će preuzeti odgovornost – Institut za akreditaciju BATA i Federalna uprava Civilne zaštite.

N1: Šta mogu biti razlozi što je Verlab naprasno spriječen u verifikaciji instaliranih respiratora u UKC Tuzla i KCUS Sarajevo ?

Badnjević: Egzaltirani istup u medijima direktora BATA-e je evidentno uzrok “sprječenosti” verifikacije instaliranih respiratora, dok odgovornost za sve posljedice po zdravstveni sistem, po izvršenje ugovorne obaveze, prema našem stavu snosi isključivo BATA, odnosno direktor BATA-e i FUCZ.

Želimo naglasiti da interes Verlaba je poštovanje zakonske regulative i doprinos zaštiti interesa i zdravlja pacijenta kroz obezbjeđivanje tačnih i sigurnih medicinskih uređaja sa funkcijom mjerenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad