Kardinal Puljić predvodio misu zadušnicu u Vukovaru

Vijesti 18. nov 202015:25 > 15:28
Anadolija

Na misi zadušnici koju je na Memorijalnom groblju Vukovar predvodio vrhbosanski nadbiskup i metropolit, kardinal Vinko Puljić istakao je važnost očuvanja sjećanja, te prihvaćanje istine s ciljem pomirenja.

Kardinal Puljić u svojoj propovijedi održanoj na Memorijalnom groblju Vukovar naglasio je i na važnost imenovanja i očuvanja istine i pravde bez kojih, istaknuo je, nema pravog pomirenja.

“Mržnja, čiji su plodovi ovi zločini, ne smije imati glavnu riječ. Da bi došlo do praštanja, valja priznati zločine”, poručio je Puljić.

Pozvao je na molitvu za zločince, kako bi se pokajali.

“Izgradnja mira počiva na temelju istine. Ne može se graditi proces pomirenja i povjerenja bez nutarnje katarze koja se oslanja na Isusove riječi iz Evanđelja: ‘Istina će vas osloboditi’. Tko ne želi istinu, taj staje iza zla koje brani, taj nije graditelj mira, nego širitelj zla. Nijedan zločin ne smije se braniti, tko se od zločina ne distancira taj postaje sudionik i sukrivac zločina, to vrijedi i za pojedinca i za zajednicu”, rekao je Puljić.

Kazao je kako postoje pojedinci koji bi „htjeli da se piše povijest u kojoj bi se relativizirala stradanja u ime povjerenja i tobožnje stabilizacije u regiji” te dodao kako “sjećanje na žrtve nije u službu huškačke mašinerije kakva je vođena pred Domovinski rat, nego čuvanje vlastitog i dostojanstva nevinih žrtava”.

Rekao je da pravi dijalog koji počiva na povjerenju počiva na prihvaćanju istine.

“Ne treba nam mitologija ni lažna ideologija o domovini, niti umnožavanje žrtava kako bi pridobili svjetsku naklonost”, zaključio je Puljić.

Na svečanoj svetoj misi održanoj nakon dolaska Kolone sjećanja na Memorijalno groblje sudjelovali su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, koji je predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj vladi i još troje ministara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad