"Mi smo u Srebrenici pobijedili, nećemo dozvoliti da nas Srbija gazi"

Vijesti 18. nov 202016:21 > 16:23
Nova BH

Srebreničani koji su htjeli izvaditi ličnu kartu u Srebrenici nailazili su na brojne opstrukcije, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu na kojoj su o izbornom procesu u Srebrenici, nelegalnim ličnim kartama, glasanju mrtvih, pošti koja još uvijek nije stigla u dijasporu, govorili kandidat za načelnika Srebrenice Alija Tabaković te članovi izbornog štaba "Moja adresa: Srebrenica" Ćamil Duraković, Sadik Ahmetović i Hamdija Fejzić.

“Srebreničani koji su htjeli izvaditi ličnu kartu u Srebrenici nailazili su na brojne opstrukcije. Svakodnevna isključenja struje, pa onda kao konekcija s IDDEEA-om nije radila, a sve to rađeno je da onemoguće Bošnjake da izvade lične karte. Moj sin kada je vadio ličnu kartu, primjetio je da deset metara dalje u obdaništu ima struje, a u PS nema. Nakon toga sve one horde građana koje su dolazile iz Srbije omogućeno je da policija radi do 19 sati, a pošta i općina u punom kapacitetu. Diskrimancija i različit pristup je bio na djelu, kada je riječ o građanima Srebrenice”, kazao je Ahmetović, prenio je “Faktor”.

Poručio je da oni neće odustati te da će uslijedit krivične prijave protiv svih onih koji su raznim opstrukcijama onemogućili građanima Srebrenice – Bošnjacima da ostvare svoje biračko pravo.

“Nećemo dozvoliti da nas Srbija gazi na ovakav način. Mi smo u Srebrenici pobijedili”, poručio je Ahmetović.

On je pokazao spisak MUP-a RS na kojem je 1.400 imena osoba koje nemaju niti jedan dokument u Srebrenici, a nalaze se na biračkim mjestima u ovom gradu.

“Našim posmatračima smo obilježili te koji nemaju dokumenta na svakom biračkom mjestu. Stoga tražimo da CIK svojim dopisom provjeri ovo s IDEEA-om, i uporedi one koji su glasali i one koji nemaju lična dokumenta. Vidjet će da će se javiti ogromna razlika kada je riječ o glasačima u Srebrenici”, pojasnio je Ahmetović.

Kazao je kako je CIK kriv što glasački materijal nije na vrijeme stigao do Srebreničana diljem svijeta te da im se i sada u danima nakon izbora javljaju ljudi koji kažu da su tek dobili koverte. Ti materijali, nastavio je on, trebali su biti upućeni u dijasporu 45 dana prije izbora.

Također, naveo je i konkretna imena Srebreničana iz Australije i Amerike, koji su tek dobili svoje koverte s glasačkim materijalom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad