Zagađenje može biti smanjeno toplifikacijom, no BiH za to nema novca

N1

Sarajevo je ponovo među najzagađenijim svjetskim gradovima. Zrak je vrlo nezdrav, dok je situacija malo bolja u Tuzli, Zenici, Ilijašu i Visokom, ali i dalje nezdrava. U ovakvim situacijama, preporučuje se izbjegavanje vanjskih aktivnosti, posebno za trudnice i starije osobe.

Dimnjačar Mirso se za četrdeset godina nagledao svakakvih dimnjaka. Ljudi svašta lože. Iz nužde.

Zagađuje sve što gori. Osim gasa, normalno. Sve. I nafta. I ugalj. I drva“, kaže Mirsad, dimnjačar.

U BiH je 100.000 individualnih ložišta. Drva su najčešći energent. Ugalj je najštetniji. Pun je sumpora.

Bitumenozni ugalj koji se kod nas koristi je prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka označen kao kancerogen prvog reda i zato je preporuka SZO da se ne bi smio koristiti za zagrijavanje domova“, ističe Anes Podić, Eko akcija.

Štetnost po zdravlje je i dokazana. Svake godine od posljedica zagađenja u BiH umre 3.000 ljudi. Individualna ložišta jesu problem, a za Sarajevo problem je i kotlina u kojoj je grad smješten.

Mi smo izgrađeni na planini, ovo je preko 500 metara. Ima pojavu intenzivno jake temperaturne inverzije čija gornja granica predstavlja poklopac. U stabilnim uslovima, poklopac ne dozvoljava da ovo što se zagadi izađe iznad 300 metara. Sve ovo što zagadimo to je ovdje nama. Rješenje je smanjiti zagađenje“, navodi Martin Tais, fizičar.

A zagađenje može biti smanjeno toplifikacijom, no BiH za to nema novca. Jeftinije rješenje je zamjena postojećih peći onim specijalnim.

Poseban problem kod ložišta su niski dimnjaci i ono što nas zagađuje se širi u neposrednoj blizini. Izbaciti ugalj iz ložišta jer npr. ugalj iz Ugljevika gdje sumpor ide do 7, iz Kreke je recimo sumpor do 1 posto. Da uvedemo savremene sisteme zagrijavanja, toplinske pumpe i da se ti fondovi ojačaju“, pojašnjava Zvjezdan Karađin, Rudarski fakultet Tuzla.

Ojačati treba i svijest građana, kao i nadležnih koji godinama ne rade ništa da se zagađenje smanji. A ako se i ubuduće ne bude djelovalo…

Uhvatite se za dugme, možda nam se raziđe zagađenje. Sve najbolje“, govori dimnjačar Mirsad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad