Korajlić za N1: Ne smijemo dozvoliti da građani uzimaju pravdu u svoje ruke

Vijesti 20. nov 202013:29 > 13:33
N1

Nedžad Korajlić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, komentarišući ubistvo na Ilidži koje se dogodilo kazao je kako se te stvari ne mogu spriječiti, ali se uvijek može pretpostaviti da će se dešavati. Korajlić je istakao kako građani imaju pravo da budu ljudi, ali se ne smije dogoditi da oni uzimaju pravdu u svoje ruke.

“Ovakve stvari ne možemo da spriječimo, možemo da pretpostavimo da će se dešavati. Kada imamo indikatore za ovakvo ili slično ponašanje, može se pravovremeno reagirati. Imamo probleme u komunikaciji sa sigurnosnim službama, one nemaju dovoljno osoblja i tehničkih sredstava da pravovremeno interveniraju i sprovedu određene akcije”, rekao je u uvodu Korajlić.

Reakcija građana i nezadovoljstvo je opravdano, ističe Korajlić, ali:

“Ne smijemo dozvoliti da građani uzimaju pravdu u svoje ruke. Građani imaju pravo da se tako osjećaju. Svi smo ponekad nezadovoljni radom službi. Agencija sada mora pokazati liderstvo i rukovodstvo, mora biti neraskidiva i jasna veza između sigurnosnih službi, akademske zajednice – da se doprinese sigurnosnom ambijentu.”

Zbog generalnog osjećaja nesigurnosti sva ministarstva i nivoi vlasti moraju promtno regovati, upotrijebiti sve resurse u rješavanju problema sa migrantskom krizom.

“Nikako da građani BiH budu građani drugog reda, niti da migranti budu drugog reda. Svi smo mi ljudska bića, moramo se isto ponašati prema svima. Situacija se usložnjava, moramo se zapitati da li smo sve poduzeli. Ne može se problem rješavati segment po segment, institucije moraju da budu jedinstvene, a ne zasebna ostrva. Moraju da pokažu liderstvo i imaju jaču korespodneciju sa akademskom zajednicom”, naveo je gost N1.

Ističe i to kako treba tragati i za naučnim postavkama ovog problema, da se djeluje adekvatno i sa argumentima, pogotovo jer se o migrantskoj krizi priča proteklih sedam godina. Prema njegovom mišljenju – građani će imati više sigurnosti kada vide da sistem (država) funkcioniše.

“Uvijek ćemo naći problem da je neko drugi kriv, a ne mi. Fali djelovanja u oblasti za koje su zaduženi. NE možemo ljude smjestiti samo u ogradu, barake, dati im tri obroka. Moramo ih asimilirati u društvo, da ne budu samo ljudi koji će sjediti, ležati i ne raditi ništa. Ako izlaze van i ne rade ništa – radit će probleme”, ocijenio je Nedžad Korajlić za N1.

Podsjećamo, u napadu koji se desio u ilidžanskom naselju Otes 17. novembra tri osobe su zadobile povrede, a jedna je stradala smrtno. U napadu je korišten nož. Osumnjičeni za ubistvo je migrant i uhapšen je 19. novembra u naselju Stup.

U maloj Aleji na Ilidži i u naselju Hrasnica organizovani su i protestni skup građana koji traže veću sigurnost i bolju kontrolu nad kretanjem migranata u Kantonu Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad