Mitropolit dabrobosanski Hrizostom na čelu SPC-a

Vijesti 20. nov 202021:37 > 21:37
Tanjug / Rade Prelić

Patrijarh srpski Irinej bit će sahranjen u nedjelju, 22. novembra u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu. Sinodom će do izbora novog patrijarha predsjedavati mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

U nedjelju u 9:00 sati u Hramu Svetog Save biti služena zaupokojena liturgija i opijelo, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve, nakon sjednice Svetog arhijerejskog Sinoda.

Tijelo patrijarha Irineja sutra će biti izloženo u Sabornoj crkvi u Beogradu tokom liturgije povodom slave ovog hrama – Aranđelovdana.

Nakon toga, tijelo patrijarha će biti prenijeto u Hram Svetog Save na Vračaru, gdje će vjernici imati priliku da se oproste od poglavara SPC.

Sinod je danas donio odluku da patrijaraške dužnosti preuzima Sinod, kojim će do izbora novog patrijarha predsjedavati mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Inače, mitropolit dabrobosanski Hrizostom rođen je 4. marta 1952. godine u selu Vođenici, kod Bosanskog Petrovca. Kršteno ime mu je bilo Rajko. Bogosloviju je završio u manastiru Krki, gde se i zamonašio 20. septembra 1971. godine, uzevši ime Hrizostom. Nedjelju dana kasnije rukopoložen je u čin jerođakona, a dvije godine kasnije u čin jeromonaha. Radio je kao sekretar Episkopa dalmatinskog Stefana (Boce) i crkvenog suda.

Studirao je bogosloviju na Aristotelovom univerzitetu u Solunu od 1976. do 1980. godine, kada je i diplomirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

U periodu 1981—1991. godine radi kao profesor i vaspitač u bogosloviji Sveta Tri Jerarha u manastiru Krki. Godine 1991. izabran je za prvog episkopa novoosnovane Eparhije bihaćko-petrovačke.

U jesen 2002. godine se vraća u sjedište eparhije u Bosanski Petrovac.

U tron episkopa zvorničko-tuzlanskog ustoličen je 13. jula 2013. godine.

Sabor Srpske pravoslavne crkve je donio odluku 24. maja 2017. da zvorničko-tuzlanski episkop Hrizostom bude mitropolit dabrobosanski. Ustoličen je u Sarajevu 3. septembra 2017.

Episkop Hrizostom govori grčki jezik, a služi se ruskim i francuskim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad