"Dodikova izjava o mogućim političkim problemima u BiH nije prognoza nego plan"

Vijesti 21. nov 202016:17 > 16:21
N1

Komentarišući posjetu Visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella Bosni i Hercegovini i izjave koje su se tom prilikom mogle čuti, Nezavisni blok ističe kako je jasno da svaka daljnja pomoć EU našoj zemlji mora biti striktno uvjetovana konkretnim reformskim potezima. U suprotnom, EU će nastaviti biti saučesnica zastoja Bosne i Hercegovine na evropskom putu i direktni pomagač korumpiranim vlastima u njihovom kriminalu, rekao je predsjednik NB-a Senad Šepić.

“U vrijeme kada Evropska unija sredstva koja dodijeljuje vlastitim članicama uvjetuje poštovanjem vladavine prava i njegovanjem evropskih vrijednosti u njima, bilo bi sasvim korektno i produktivno isti princip primijeniti na zemlje koje imaju aspiracije ka članstvu poput naše. U ovom kontekstu, izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika kako će izostanak financijske pomoći dovesti do političkih problema nije prognoza nego plan”, kazao je Šepić.

VEZANE VIJESTI

Dodik i njegovi partneri godinama politički opstaju na račun nepresušnih izvora zaduživanja, a međunarodna zajednica je obilato stipendirala njihove egzibicije i time postala direktni saučesnik u stagnaciji Bosne i Hercegovine na svim poljima, ocijenio je Šepić.

“Nova bezuvjetna pomoć biće im jasan znak da mogu raditi šta hoće i da je svaki pokušaj da se od Bosne i Hercegovine napravi stabilna i funkcionalna država unaprijed osuđen na neuspjeh.

Tako je bilo i prije tri godine kada je usvojeno povećanje akciza na gorivo, čemu sam se protivio kao zastupnik i nakon čega sam osnovao Nezavisni blok. Međunarodni kreditori su tada snažno podržavali zaduživanje i davali vjetar u leđa SNSD-u, HDZ-u i SDA. Danas, kad nema ni novaca od akciza, ni autoputeva, ni napretka jasno je da je pristup bio pogrešan, a tako će biti i ukoliko novi paket pomoći bude odobren bez jasnih uslova čije je ispunjavanje moguće pratiti”, zaključio je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad