Carl Bildt: Dejtonski sporazum dao Bosni temelj, a ne plafon

Vijesti 21. nov 202018:15 > 18:18
AFP

Tokom tri sedmice mirovnih pregovora 1995. godine u Daytonu postignut je jedan mirovni sporazum koji je jedinstven u skorijoj historiji Evrope, kompromisni mir iz nužde, rekao je bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Carl Bildt, u video poruci koju je objavio na Twitteru povodom 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Bildt je podsjetio na “3,5 godine brutalnog rata” koji je odnio više od stotinu hiljada života, prouzrokovao genocid, prisilio milione ljudi da pobjegnu od svojih domova te prouzrokovao enormnu materijalnu štetu.

VEZANE VIJESTI

Postignut je “mir koji niko nije mogao da slavi, al je svako mogao da prihvati”, rekao je Bildt.

Prisjetio se i izjave predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića iz tog vremena da to nije bio najbolji mogući sporazum, ali jeste za to vrijeme.

“Dejtonski sporazum je dao Bosni temelj, a ne plafon”, naveo je Bildt, te izrazio razočarenje time što politički lideri nisu iskoristili mogućnosti koje nudi Dejtonski sporazum, Ustav BiH, te proces EU integracija.

“Previše njih su predugo doživljavali taj mir više kao nastavak rata drugim sredstvima”, naveo je Bildt.

Pozvao je građane da gledaju prema budućnosti i rade zajedno u BiH, regiji i Evropi.

“Trebamo se sjećati svega što se dogodilo i izvući lekcije iz toga kako bi mogli početi graditi mir za sve u Bosni, na Balkanu i u Evropi. To je ostavština Daytona”, rekao je Bildt.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad