"Samo se u BiH ministar kulture hvali da ne čita knjige"

Vijesti 25. jun 201517:36 > 21:18
N1

Dževad Karahasan, gost Pressinga, prokomentarisao je izjavu Kantonalnog minista kulture da nije pročitao niti jednu knjigu te kazao da se Dejtonski sporazum mora mijenjati te ga nazvao zločinom u svakom smislu.

Među našim političarima ima osoba koje se hvale da nikada nisu pročitali knjigu.

Takav je moj kantonalni ministar kulture. U normalnom društvu politička stranka bi takav veseli primjerak ljudskog roda s nokta opozvala. To ne može biti ministar kulture. On ismijava sebe, koji su ga postavili, funkciju i posao koji bi trebao raditi. Kod nas njegova izjava njemu učvršćuje poziciju”, kazao je Karahasan i dodao: “Njega je postavilo veselo društvo iz čoška, a ne stranka, već pijana gomila, koja nazdravlja sve većim čašama brlje, puca u strop sigurna u to da će ako im bude ćejf poreći i zakon gravitacije.”

Danas je važnije biti dobar dobar Bošnjak, Srbin ili Hrvat nego znati nešto raditi.

To će se promijeniti kada se promijeni Dejton. Dobili smo profesionalne Srbe, Hrvate i Bošnjake. Dejtonski sporazum je univerzalni zločin. Zločin protiv ljudskih prava, protiv demokratije, logike i historije.”

Karahasan je kazao da je prema Dejtonu BiH država koja nema građana, već nacije. “U BiH ne možete biti građanin, a morate biti Bošnjak, Hrvat ili Srbin. Imam li pravo biti osoba? Ne. To je čisti rasizam, najgoreg tipa.”

Smatra da je to napravljeno namjerno da bi se imao nerješiv problem. “Isto kao Kašmir u odnosu Indije i Pakistana. To je problem između dvije države koji se nikada neće riješiti i kada god treba da se destabilizuje region aktivira se nerješivi problem Kašmira.”

U BiH je programirani haos, koji je već naše živote pretvorio u pakao. Kad god onaj ko upravlja tim haosom poželi on može aktivirati problem Bosne i gurnuti nas dublje u nevolju“, mišljenja je bh. književnik.