Vladajući bolje da sjednu i dogovore se jer opozicija "kuca na vrata"

Vijesti 22. nov 202018:55 > 18:56
N1

Jučerašnji posjet Josepa Borrella Sarajevu potaknuo je bh. političare da obećaju da će okrenuti novi list, te da su spremni raditi na ispunjavanju europskih zahtjeva, a svađe i retrogradne rasprave ostaviti po strani. Premda su i ljetos obećali da će do proljeća usvojiti tri zakonska rješenja, koja su preduvjet za kandidatski status, to se još nije dogodilo, niti ima naznaka da će uskoro. U međuvremenu, opozicione stranke poručuju kako će sav taj posao dočekati njih kada smjene aktualnu vladajuću garnituru.

Ovako to izgleda kada se obećava…

“Mi smo spremni bianco potpisati svaki dokumenti koji se tiče europskog puta BiH”, kaže Bakir Izetbegović.

“Radili smo prethodnih pet mjeseci, i sve što je bilo u ladicama administracije u prethodne tri godine, zavšili”, tvrdi Nebojša Radmanović.

“I mi u BiH da prevaziđemo jednu lošu politički atmosferu”, dodaje Šefik Džaferović.

“Da u idućoj godini dobijemo status kandidata”, zaključuje Milorad Dodik.

No, u praksi još nema ništa ko kretno, niti iz Vijeća ministara niti z Parlamenta.

Dok se članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine bave visokom politikom, još nema ni traga zakonima potrebnim za kandidatski status.

Izmjene Zakona o VSTV-u, novi zakoni o sukobu interesa i javnim nabavkama, trebaju biti usvojena što ranije, ukoliko domaće vlasti žele ostvariti cilj da do poljeće ispune uvjete za kandidatski status.

“Ovo je makar peti sastanak kojem ja prisustvujem, na najvećem nivou u BiH, na kojima slušamo istu priću. Ako postoji politička volja, a iskazujemo je samo deklarastivno, mi te zakona možemo usvojiti u naredna dva mjeseca”, smatra Denis Zvizdić.

Više detalja ima Boris Brezo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad