Nova Vlada Kantona Sarajevo u pripremi, upitnika sve manje

Vijesti 23. nov 202015:54 > 18:59
N1

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj je trebalo da bude razmatran Prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo je odgođena. Kolegij Skupštine donio je ovakvu odluku jer je prethodno Mario Nenadić podnio ostavku na poziciju premijera Kantona. Ovo pitanje će biti razmatrano na hitnoj sjednici Skupštine 30. novembra.

Ostavke u Kantonu Sarajevo, kao na traci. Prvo premijer Mario Nenadić. Danas i predsjedavajući Skupštine Mirza Čelik.

“Ne želeći da kočim procese, ne želeći da krijem pečate, da ne dozvoljavam ulazak u kabinet predsjedavajućeg, i svi oni procesi koji trebaju da se odvijaju. Ovo je načelo demokratije i smatram da je to moralan čin”, rekao je Mirza Čelik, predsjedavajući Skupštine KS komentarišući svoju ostavku.

Kolegij jednoglasno: O ostavci premijera Nenadića, te nasljedniku Mirze Čelika, Skupština će se izjasniti naredni ponedjeljak. Plan četvorke je – do kraja godine nova Vlada.

“Ovo će biti prije svega ekspertna Vlada, mandatara ćemo tek dogovoriti, tako da što se tiče nekih starih imena, sigurna sam da će ih biti, međutim neće biti ista Vlada, nova imena će također biti zastupljena”, pojasnila je Danijela Kristić, zastupnica Naroda i pravde u Skupštini Kantona Sarajevo.

Pregovori su u toku. Brojna imena u opticaju. Članovi Naroda i pravde zvanično ne otkrivaju koga će predložiti za mandatara. U Našoj stranci nema dileme.

“Koliko ja znam neki će se ministri iz bivše Vlade sigurno vratiti, a kakav će konačan sastav Vlade biti to je predmet pregovora koji u toku i u finalnoj su fazi, rekao bih da se laganu privode kraju i naravno ono što je namjera Naše stranke je taj kontinuitet Vlade šestorke, a to je da Edin Forto ponovo bude premijer”, rekao je Vibor Handžić, zastupnik Naše stranke.

Jasno je – da u sastavu nove Vlade neće biti kandidata iz redova SBB-a ili DF-a, poručuju iz četvorke. Prije nego objave zvanična imena onih koji će činiti izvršnu vlast, četvorka će revidirati i javnosti predstaviti principe saradnje. Dugoročne i kratkoročne mjere u borbi protiv pandemije COVID-a 19. Tvrde, do kraja ove sedmice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad