Da li je raspodjela neverificiranih respiratora Srebrene maline sumnjiva?

Vijesti 23. nov 202019:23 > 19:28
Vlada FBiH

Raspodjela 100 respiratora Sreberene maline se nastavlja, saznaje N1. Bez verifikacije, koja je i dalje stopirana. Iznenada ili baš slučajno? Da li Federalna uprava Civilne zaštite traži nove način kako se riješiti spornih respiratora. U vrijeme kada je istraga u ovoj velikoj aferi pri kraju, a optužnica se čeka?

Direktor UKC Tuzla, dr. Vahid Jusufović, bio je potpuno otvoren za razgovor za N1, ali i potpuno zbunjen zbog novonastale situacije sa stopiranjem verifikacije respiratora koje je nabavila Srebrena maline, po nalogu Vlade Federacije BiH za 10,5 miliona KM, prije čak šest mjeseci.

Kako je sve predmet opsežne istrage Tužilaštva BiH, sve je više i sumnje. U UKC Tuzla, van funkcije je 18 respiratora Srebrene malina i pet doniranih iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Iste vrste, iste marke, van funkcije, neverifikovani.

“Oni su dole u magacinu, agencije za verifikacije Verlab nema, imam i ja kopiju odluke Instituta za mjeriteljstvo da su oni legalni. Ne treba posredovati Federalna uprava Civilne zaštite. Mi imamo godišnji ugovor sa Verlabom, oni su nama ove godine bili sedam-osam puta. Šta god dobijemo od opreme ili kupimo ili dobijemo od donacije mi njih obavijestimo i oni su dolazili”- kaže za N1 direktor UKC Tuzla dr. Jusufović.

FUCZ tvrdi suprotno, pismenim odgovorom upućenim N1:

“Ventilatori koji su instalirani u UKC Tuzla i KCUS-u biće u funkciji nakon što se provede postupak zakonske verifikacije. Federalna uprava civilne zaštite zatražila je mišljenje da li verifikaciona laboratorija Verlab može vršiti zakonsku verifikaciju ventilatora. Do danas ova Uprava zaprimila je odgovore od Instituta za mjeriteljstvo i od Instituta za akreditiranje BiH, a odgovor od Federalnog zavoda za mjeriteljstvo do pisanja ovog odgovora nismo dobili.“

Nastavak raspodjele spornih respiratora u četvrtak

Fena

N1 saznaje da FUCZ nastavlja sa planiranom raspodjelom spornih respiratora. Bez verifikacije prethodno raspodjeljenih u Tuzli i Sarajevu.

“U skladu sa Zaključkom Federalnog štaba civilne zaštite od 2. septembra 2020. godine, nastavak instalacije ventilatora u zdravstvene ustanove na području Federacije BiH planiran je u četvrtak 26.novembra 2020 godine”- poručuju iz FUCZ.

N1 je tražio odgovor Verlaba o tome kada slijedi nastavak verifikacije ove mjeriteljske laboratorije koja je sa FUCZ , nakon raspisanog tendera, zakonski, dobila posao. Institut za mjeriteljstvo BiH i Institut za akreditaciju BiH (BATA) su potvdili da ova laboratorija ispunjava sve zakonske uslove za nastavak verifikacije, a njihovo mišljenje je tražila iznenada upravo FUCZ.

“Danas smo dobili dopis, u kojem je FUCZ dostavio odgovor da se do daljnjeg, odnosno pribavljanja mišljenja Federalnog zavoda za mjeriteljstvo odlaže zakonska verifikacija u konkrentom postupku“ – navedeno nam je iz mjeriteljske laboratorije Verlab.

Ko je sada vlasnik ovih respiratora koji stoje i stajaće neverificirani od četvrtka u zdravstvenim ustanovama, a dio su velike afere, koja po tužilačkoj istrazi obuhvata i premijera Federacije BiH, Fadila Novalića, suspendovanog direktora FUCZ, Fahrudina Solaka, vlasnika malinarske firme Srebrena malina , Fikreta Hodžića, te direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva, Aleksandra Zolaka.

“Instalirani ventilatori su još uvijek vlasništvo Federacije BiH – Federalne uprave civilne zaštite” – odgovaraju nam iz FUCZ.

Iz UKC Tuzla , ponovo suprotan odgovor direktora: “Vlasnik smo mi. Sad su oni nama prebacili to papirima i mi smo to zaprimili. Ja imam osjećaj da su oni jedva čekali da se riješe toga, da se prebace (respiratori op.a. ) na nekoga.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad