"Nema dileme da je Dejtonski sporazum promijenjen na štetu hrvatskog naroda"

Vijesti 24. nov 202009:49 > 11:39
N1

Bivši ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, drugi čovjek hrvatskog izaslanstva na Daytonskim mirovnim pregovorima, savjetnik bivše predsjednice susjedne zemlje, trenutno poseban savjetnik premijera premijera Andreja Plenkovića za vanjske poslove, Mate Granić danas je za N1 govorio o aktuelnim političkim pitanjima te odnosima BiH i Hrvatske.

Granić je kazao da je promijenjen dio Dejtona o izboru člana Predsjedništva te da Komšić ne predstavlja interese Hrvata.

“Drugim rječima, predstavnik hrvatskog naroda nije izabran na onaj način koji smo dogovorili i ne predstavlja bazične interese hrvatskog naroda. Naš je interes da pomognemo da predstavnici tri naroda dođu do rješenja. Ako hrvatski legitimni predstavnici kažu da ih Komšić ne predstavlja i da je izabran sa glasovima drugog naroda onda se ta stvar ne može skrivati i mora se istina reći. Mislim da će ova istina ubrzati donošenje odluke o Izbornom zakonu”.

Komšić ne predstavlja interese hrvatskog naroda, tvrdi Granić.

“Pozicija je kristalno jasna: Komšić ne predstavlja interese konstitutivnog naroda. To se mora promijeniti”.

Kako je bio legitiman kad su predsjednici bili Josipović i Mesić?

“U jednom vremenu Hrvatska nije bila dovoljno zainteresovana za događaje u BiH, nije dovoljno pažnje bilo. Nama je ukupni uspjeh BiH cilj. Tako će i hrvatskom narodu biti dobro. Tako je dogovoreno i zapisano. Uopće nema dileme oko toga da je promijenjen Dejtonski sporazum na štetu hrvatskog naroda. Ovo pitanje treba riješiti kao i prethodno, dogovorima iz lipnja da se do kraj riješi“.

Nikada potpisan Dejtonski sporazum ne bi bio od hrvatske strane da u tom trenutku moglo predvidjeti da će se ovo desiti. Ovo je stvar koju treba riješiti da bi se išlo dalje“, zaključuje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad